K√©rŇĎdzŇĎk

Borjak légzési funkciói

A norm√°lis, eg√©szs√©ges l√©gz√©si funkci√≥k fenntart√°sa √©s a korai em√©szt√©si funkci√≥k stabil fejlŇĎd√©s√©nek erŇĎs√≠t√©se stresszk√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt az erŇĎs, eg√©szs√©ges borjak k√©t menedzsmentc√©lja.

A borjak norm√°lis l√©gzŇĎ- √©s em√©szt√©si funkci√≥inak fenntart√°sa hozz√°j√°rul a termel√©s gazdas√°gi sikere. Mivel a kr√≥nikus l√©gzŇĎszervi elv√°ltoz√°sok vagy b√©lrendszeri rendelleness√©gek ronthatj√°k a kifejlett √°llatok k√©sŇĎbbi teljes√≠tm√©ny√©t, √©rdemes m√°r a kezdetektŇĎl fogva t√°mogatni az eg√©szs√©ges borjak fejlŇĎd√©s√©t.

Tudtad?

  • A napi √°tlagos s√ļlygyarapod√°s cs√∂kken√©se k√©sŇĎbbi elsŇĎ ell√©shez √©s alacsonyabb tejhozamhoz vezet az elsŇĎ lakt√°ci√≥ alatt.
  • A v√°laszt√°s elŇĎtti idŇĎszakban a takarm√°nyfelv√©tel (tejbŇĎl vagy borj√ļtejp√≥tl√≥b√≥l √©s starter takarm√°nyb√≥l) n√∂vel√©se pozit√≠v hat√°ssal van a tejelŇĎ borjak hossz√ļ t√°v√ļ termel√©kenys√©g√©re: a v√°laszt√°s elŇĎtti ADG minden 100 g-j√°val a borjak 150 kg-mal t√∂bb tejet termeltek az elsŇĎ lakt√°ci√≥1 sor√°n.

Az eg√©szs√©ges borj√ļ magas n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nyt jelent

A borj√ļ teljes√≠tm√©nye √©s immunit√°sa a b√©lrendszerben kezdŇĎdik: ha a takarm√°nyfelv√©tel √©s a t√°panyag-felhaszn√°l√°s cs√∂kken, az immunrendszerben hi√°nyozhatnak a stabil l√©gz√©si funkci√≥k √©s az em√©szt√©s fenntart√°s√°hoz sz√ľks√©ges energia. A tejbŇĎl √©s a koncentr√°tumb√≥l sz√°rmaz√≥ t√°panyagok nagyfok√ļ √≠zletess√©ge √©s em√©szthetŇĎs√©ge hozz√°j√°rulhat a d√∂ntŇĎ energia- √©s feh√©rjebevitel t√°mogat√°s√°hoz az √©let elsŇĎ heteiben. A norm√°lis l√©gzŇĎ- √©s em√©szt√©si funkci√≥k fenntart√°s√°val √©s a takarm√°nyfelv√©tel serkent√©s√©vel az √°tlagos napi s√ļlygyarapod√°s √©s ez√°ltal az √°ltal√°nos teljes√≠tm√©ny n√∂vekedhet.

Kih√≠v√°sok √©s megold√°sok k√©rŇĎdzŇĎk

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

Fitogén támogatás borjak számára:

Actifor¬ģ Protect - Vegyen m√©ly l√©legzetet

  • Serkenti a takarm√°nyfelv√©telt √©s az em√©szt√©si teljes√≠tm√©nyt, ez√°ltal hozz√°j√°rul a napi s√ļlygyarapod√°s fokoz√°s√°hoz
  • T√°mogatja a borjak j√≥ kond√≠ci√≥j√°nak megŇĎrz√©s√©t
  • N√∂veli az √°tlagos napi h√≠z√°st √©s jav√≠tja a takarm√°ny-√°talak√≠t√°si ar√°nyt

Az Actifor¬ģ Protect-ben tal√°lhat√≥ term√©szetes ill√≥olajok, flavonoidok √©s szaponinok v√°logatott aromakombin√°ci√≥ja t√°mogatja a borjak √°ltal√°nos eg√©szs√©gi √°llapot√°t, √©s m√°r a kezdetektŇĎl fogva hozz√°j√°rul a magas teljes√≠tm√©nyhez. Az Actifor¬ģ Protect haszn√°lat√°val a borjak kulcsfontoss√°g√ļ elŇĎny√∂k sz√©les spektrum√°t √©lvezhetik: A l√©gzŇĎszervi mŇĪk√∂d√©sre gyakorolt j√≥t√©kony hat√°s mellett az em√©szt√©si teljes√≠tm√©nyt is t√°mogatja. Ezenk√≠v√ľl az Actifor¬ģ Protect a tej- √©s koncentr√°tumfelv√©tel jav√≠t√°s√°val pozit√≠van j√°rul hozz√° a takarm√°nyhasznosul√°s √©s a napi s√ļlygyarapod√°s n√∂vel√©s√©hez.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan

Tudom√°nyos kutat√°sok kimutatt√°k, hogy az Actifor¬ģ Protect hozz√°j√°rul a k√∂h√∂g√©s cs√∂kkent√©s√©hez √©s jav√≠tja az b√©ls√°r √°llag√°t, valamint a borjak takarm√°nyfelv√©tel√©t.

Az Actifor¬ģ Protect kifinomult fitog√©n formul√°ja seg√≠t t√°mogatni a borj√ļ term√©szetes rugalmass√°g√°t.

1 Soberon √©s Van Amburgh, 2013. LAKTAZ√ĀSI BIOL√ďGIAI SZIMP√ďZIUM: A tejbŇĎl vagy tejp√≥tl√≥b√≥l t√∂rt√©nŇĎ t√°panyagbevitel hat√°sa az elv√°laszt√°s elŇĎtt √°ll√≥ tejelŇĎ borjak lakt√°ci√≥s tejhozam√°ra felnŇĎttk√©nt: A jelenlegi adatok metaanal√≠zise. Journal of Animal Sciences. 91:706-712.
*Egyetemi kísérlet borjak nevelésére, Németország, 2014, tavasz (p< 0,05)
**Egyetemi k√≠s√©rlet borj√ļnevel√©sre, N√©metorsz√°g, 2015, ŇĎsz (p<0,05)

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°sok

K√ľldj nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ