K√©rŇĎdzŇĎk

Tejhozam tejelŇĎ tehenekn√©l

A k√©rŇĎdzŇĎk feh√©rjehat√©konys√°ga √©s a tejelŇĎ tehenek magas tejhozama a termelŇĎk, a t√°pl√°lkoz√°studom√°nyi szakemberek √©s a tud√≥sok sz√°m√°ra vil√°gszerte kih√≠v√°st jelentŇĎ priorit√°sok. A vil√°g n√©pess√©g√©nek n√∂veked√©s√©vel egy√ľtt nŇĎ az olyan √©lelmiszerek ir√°nti kereslet, mint a h√ļs √©s a tej, amelyek feh√©rjeforr√°sk√©nt szolg√°lnak. Az elm√ļlt √©vekben csak a tejterm√©kek fogyaszt√°sa vil√°gszerte √©vente t√∂bb mint 2,5 %-kal nŇĎtt. Az √°llati feh√©rje ir√°nti folyamatosan n√∂vekvŇĎ ig√©ny arra k√©szteti az √°llatteny√©szt√©si √©s takarm√°nyoz√°si ipar√°gat, hogy egyre hat√©konyabb, marad√©kanyag-mentes, fenntarthat√≥ megold√°sokat k√≠n√°ljon.

Ez√©rt a rendelkez√©sre √°ll√≥ forr√°sokb√≥l t√∂bb, jobb minŇĎs√©gŇĪ tejet kell elŇĎ√°ll√≠tani ahhoz. A k√©rŇĎdzŇĎk magasabb energia- √©s feh√©rjehat√©konys√°ga, valamint a tejelŇĎ tehenek jobb tejhozama elŇĎny√∂s ahhoz, hogy azonos feh√©rjebevitelbŇĎl t√∂bb tej √©s h√ļs sz√°rmazzon.

Tduta -e?

Egy teh√©n, amely napi 30 liter tejet termel 3,3% nyersfeh√©rje (CP) mellett, 990 g feh√©rj√©t ford√≠t a termel√©sre. Mivel a takarm√°nyt 16% k√∂r√ľli CP-√©rt√©kkel √°ll√≠tj√°k √∂ssze a tejelŇĎ tehenek sz√°m√°ra, ez a teh√©n 3,5 kg feh√©rj√©t kap naponta. Ez azt jelenti, hogy a takarm√°nyfeh√©rje kevesebb mint 30%-√°t haszn√°lj√°k fel a tejfeh√©rje elŇĎ√°ll√≠t√°s√°ra. A fennmarad√≥ 70% az √°llat anyagcser√©j√©hez √©s vesztes√©geihez felhaszn√°lt feh√©rj√©bŇĎl √°ll:

  • A vizelet magas karbamidtartalma a bendŇĎben l√©vŇĎ amm√≥nia t√∂bblet mennyis√©ge miatt
  • Em√©szthetetlen √©s endog√©n kiv√°laszt√°s a sz√©klettel √©s a vizelettel
  • A vizelettel t√∂rt√©nŇĎ kiv√°laszt√°s a felsz√≠v√≥dott feh√©rje nem hat√©kony felhaszn√°l√°sa r√©v√©n a tej √©s a testfeh√©rje szint√©zis√©hez.
© DigitalVision /GettyImages

A takarmányköltségek csökkentése a fehérje hatékonyságának optimalizálásával

A tejhozam √©s a tejminŇĎs√©g jav√≠t√°sa √©rdek√©ben k√≠v√°natos a bendŇĎben l√©vŇĎ ill√≥ zs√≠rsavak, valamint a v√©konyb√©lbe √°raml√≥ mikrobi√°lis feh√©rj√©k √©s aminosavak mennyis√©g√©nek n√∂vel√©se. Ha azonban a feh√©rje √©s m√°s t√°panyagok nem em√©sztŇĎdnek meg megfelelŇĎen, a tejhozam √©s a tejminŇĎs√©g cs√∂kken√©se vagy a n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny cs√∂kken√©se a teljes√≠tm√©ny √©s az √°ltal√°nos j√∂vedelmezŇĎs√©g cs√∂kken√©s√©t eredm√©nyezheti.

Nem csak a fehérje mennyisége számít

A tejelŇĎ tehenek eset√©ben a magas feh√©rjetartalm√ļ adagok elvileg n√∂velik a tejhozamot. A magas lebonthatatlan feh√©rjetartalm√ļ fejadagok azonban gyakran nagyon dr√°g√°k, √©s ha a fejadagban l√©vŇĎ lebonthat√≥ feh√©rje mennyis√©ge nincs egyens√ļlyban a megfelelŇĎ energiaforr√°sokkal, a feh√©rje jelentŇĎs r√©sz√©t a b√©lbakt√©riumok nem tudj√°k hasznos√≠tani, ami t√ļlzott amm√≥niatermel√©shez vezet. Ezt az amm√≥ni√°t a m√°jban energiaig√©nyes folyamat sor√°n karbamidd√° alak√≠tj√°k √°t. A karbamid egy r√©sz√©t az √°llat √ļjrahasznos√≠tja, de nagyobb r√©sze a tejjel vagy a vizelettel √ľr√ľl. Ez a helyzet a takarm√°nyfeh√©rje nagym√©rt√©kŇĪ vesztes√©g√©hez, a teljes√≠tm√©ny cs√∂kken√©s√©hez √©s a takarm√°nyk√∂lts√©gek n√∂veked√©s√©hez vezethet. Ha a k√©rŇĎdzŇĎk takarm√°nyadagj√°ban dr√°g√°bb, lebonthatatlan feh√©rjeforr√°sokat haszn√°lnak, az em√©szt√©s √©s a felsz√≠v√≥d√°s optimaliz√°l√°sa kritikus fontoss√°g√ļ a magasabb inputk√∂lts√©gekbŇĎl sz√°rmaz√≥ elŇĎny√∂k kihaszn√°l√°s√°hoz.

Tudta -e?

Egy teh√©nnek k√∂r√ľlbel√ľl 7,3 kcal energi√°ra van sz√ľks√©ge egy gramm amm√≥nia metaboliz√°l√°s√°hoz. A bendŇĎben l√©vŇĎ felesleges karbamid cs√∂kkent√©s√©re ir√°nyul√≥ anyagcsere-folyamat a takarm√°ny energi√°j√°nak nagy r√©sz√©t felem√©szti. Hossz√ļ t√°von ez cs√∂kkentheti a tejhozamot √©s a reprodukt√≠v teljes√≠tm√©nyt.

Hogyan támogatható a fehérjeértékesítés és a tejtermelés?

Ennek egyik m√≥dja az, hogy a bendŇĎben megv√©d√ľnk n√©h√°ny feh√©rjeszerkezetet a mikrobi√°lis lebont√°st√≥l, √©s √≠gy n√∂velj√ľk a v√©konyb√©lbe √°raml√≥ bypass feh√©rje mennyis√©g√©t. Ezzel p√°rhuzamosan a feh√©rje em√©szthetŇĎs√©ge √©s a v√©konyb√©lben l√©vŇĎ energiaell√°t√°s n√∂vel√©se a takarm√°ny- √©s feh√©rjehat√©konys√°g serken√©s√©hez vezethet. Ennek megfelelŇĎen a takarm√°nyk√∂lts√©geket cs√∂kkenteni kell a dr√°ga v√©dett feh√©rjeforr√°sok takarm√°nyoz√°si szintj√©nek reduk√°l√°s√°val √©s a bendŇĎben lebonthat√≥ feh√©rj√©ben gazdag forr√°sok haszn√°lat√°val.

A protozoonok, metanog√©nek √©s amm√≥niatermelŇĎ bakt√©riumok sz√°m√°nak cs√∂kkent√©s√©vel term√©szetes m√≥don jav√≠that√≥ a bendŇĎ feh√©rje- √©s energiahat√©konys√°ga. A j√≥t√©kony bendŇĎmikrobi√≥ta ir√°ny√°ba t√∂rt√©nŇĎ elmozdul√°s hozz√°j√°rulhat a az ill√≥ zs√≠rsavak fokozott k√©pzŇĎd√©s√©hez, √©s a mikrobi√°lis feh√©rje mennyis√©g√©nek n√∂veked√©s√©hez is vezethet - m√©g az alacsonyabb bendŇĎben lebonthat√≥ feh√©rjeszinttel rendelkezŇĎ adagokban is.

Kih√≠v√°sok √©s megold√°sok k√©rŇĎdzŇĎk

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

Fitog√©n t√°mogat√°s a tejelŇĎ tehenekn√©l, k√ľl√∂n√∂sen alacsony RDP-szint (<10,5% a DM-hez viszony√≠tva) eset√©n.

Actifor¬ģ Boost ‚Äď fokozza a tej teljes√≠tm√©ny√©t

  • Jav√≠tja a tejhozamot √©s a tejfeh√©rje-tartalmat, mik√∂zben cs√∂kkenti a tej karbamidtartalm√°t.
  • ElŇĎseg√≠ti a takarm√°nyfelv√©telt √©s t√°mogatja a tejtermel√©shez sz√ľks√©ges energiaell√°t√°st.
  • Seg√≠t pozit√≠van befoly√°solni az em√©sztŇĎrendszert mind a bendŇĎ, mind a v√©konyb√©l szintj√©n,a feh√©rje hasznosul√°s√°nak √©s az energiafelv√©telnek a t√°mogat√°sa √©rdek√©ben.

N√∂velje a tejhozamot term√©szetes m√≥don! Az Actifor¬ģ Boost-tal t√°mogatja a k√©rŇĎdzŇĎk teljes√≠tm√©ny√©t, √©s ez√°ltal cs√∂kkenti a takarm√°ny k√∂lts√©geit.  A kiv√°lasztott fitog√©nek, mint a szaponinok, ill√≥olajok √©s fŇĪszerek kombin√°ci√≥ja az Actifor¬ģ Boostban jav√≠thatja a bendŇĎ mikrofl√≥r√°j√°t √©s a feh√©rje hasznosul√°s√°t, √©s √≠gy hozz√°j√°rulhat a tejhozam √©s a tejfeh√©rje-tartalom n√∂vel√©s√©hez, mik√∂zben cs√∂kkenti a tej karbamidtartalm√°t. Profit√°ljon a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ term√©szetes √∂sszetevŇĎk egyed√ľl√°ll√≥, √≠zletes, a k√©rŇĎdzŇĎk ig√©nyeihez igaz√≠tott kombin√°ci√≥j√°b√≥l, amelynek c√©lja a befektet√©s megt√©r√ľl√©s√©nek n√∂vel√©se.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan.

Az Actifor¬ģ Boost-tal v√©gzett tudom√°nyos k√≠s√©rletek a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tejminŇĎs√©gi param√©terek javul√°s√°t mutatj√°k.*

Param√©ter Actifor¬ģ Boost hat√°sok
Tejhozam +1.1 kg/nap
Tejfehérje +0.04 %
Szomatikus sejtek sz√°ma (SCC) -17 x 10^3/ml
Tej-karbamid -1.34 mg/dL

Az Actifor¬ģ Boost jav√≠tja az ill√≥ zs√≠rsavak bendŇĎben t√∂rt√©nŇĎ termel√©s√©t, ami t√∂bb energi√°t biztos√≠t a tejtermel√©shez.   

Actifor¬ģ Pro ‚Äď a Pro a feh√©rje hat√©konys√°g√°ban

  • Jav√≠tja a tejtermel√©st √©s a tejfeh√©rje-tartalmat
  • Hozz√°j√°rul a feh√©rje hat√©konys√°g√°nak n√∂vel√©s√©hez √©s seg√≠t a takarm√°nyk√∂lts√©gek cs√∂kkent√©s√©ben.
  • Seg√≠t cs√∂kkenteni a tej karbamidkoncentr√°ci√≥j√°t √©s m√©rs√©kli a met√°ntermel√©st

T√∂bb tej, t√∂bb h√ļs, t√∂bb profit. Az Actifor¬ģ Pro a k√©rŇĎdzŇĎk j√∂vedelmezŇĎ termel√©s√©nek fitog√©n t√°mogat√°sa a takarm√°nyhasznos√≠t√°s n√∂vel√©s√©vel. Az Actifor¬ģ Pro-ban tal√°lhat√≥ sŇĪr√≠tett tanninok, ill√≥olajok √©s fŇĪszerkivonatok k√ľl√∂nleges kombin√°ci√≥ja hozz√°j√°rul a k√©rŇĎdzŇĎk gyomor-b√©lrendszer√©ben a feh√©rj√©k jobb hat√©konys√°g√°hoz, ami a tejelŇĎ tehenek tejhozam√°ban √©s a tej karbamidtartalm√°nak cs√∂kkent√©s√©ben mutatkozik meg. A k√©rŇĎdzŇĎk j√∂vedelmezŇĎs√©ge √≠gy term√©szetes √©s biztons√°gos m√≥don n√∂vekedhet.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan.

Kutat√°sok kimutatt√°k, hogy az Actifor¬ģ Pro cs√∂kkenti a tej karbamidtartalm√°t √©s n√∂veli a tejfeh√©rje-tartalmat, mik√∂zben egyidejŇĪleg jav√≠tja a tejhozamot.***

Param√©ter Actifor¬ģ Pro hat√°sok
Tejfehérje +0.03 %
Tej-karbamid -1.1 mg/dL
Tejhozam +1.7 kg/nap
Metáncsökkentés**** -6.3%

Az Actifor¬ģ Pro jav√≠tja a bakteri√°lis nitrog√©n hat√©konys√°g√°t √©s n√∂veli a duodenumba √°raml√≥ bypass feh√©rje mennyis√©g√©t, ez√°ltal hozz√°j√°rul a feh√©rje hat√©konys√°g√°nak n√∂vel√©s√©hez.*****

A 2018/848/EK rendeletnek megfelelŇĎen a kiv√°lasztott Delacon term√©kek felhaszn√°lhat√≥k √∂kol√≥giai termel√©sben. R√©szletesebb inform√°ci√≥k√©rt k√©rj√ľk, forduljon Delacon szak√©rtŇĎnkh√∂z.

 

* Az Actifor¬ģ Boost-ot kap√≥ tejelŇĎ tehenek √°tlagos javul√°sa a kontrollhoz k√©pest, az Actifor¬ģ Boost-ot kap√≥ tejelŇĎ tehenek 8 vizsg√°lat√°nak √°tlagos adatai a tejminŇĎs√©gi param√©terek tekintet√©ben.
** In-vitro k√≠s√©rlet az ACTIFOR¬ģ BOOST-tal az ill√©kony zs√≠rsavtermel√©sre, INRA, Franciaorsz√°g, 2014 th Actifor¬ģ Boost on volatile fatty acid production, INRA, France, 2014
*** Az Actifor¬ģ Pro-val kezelt tejelŇĎ tehenek √°tlagos javul√°sa a kontrollhoz k√©pest, az Actifor¬ģ Pro-val kezelt tejelŇĎ tehenek 7 vizsg√°lat√°nak √°tlagos adatai a tejminŇĎs√©gi param√©terek tekintet√©ben.
**** In vivo k√≠s√©rlet az ACTIFOR¬ģ PRO-val a met√°n cs√∂kkent√©s√©re, INRA, 2011
***** Egyetemi vizsg√°lat az ACTIFOR¬ģ PRO in vivo feh√©rje hat√©konys√°g√°val, Hirosimai Egyetem, Jap√°n, 2013

 

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°sok

K√ľldj nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ