
Tejhozam tejelő teheneknél

A kérődzők fehérjehatékonysága és a tejelő tehenek magas tejhozama a termelők, a táplálkozástudományi szakemberek és a tudósok számára világszerte kihívást jelentő prioritások. A világ népességének növekedésével együtt nő az olyan élelmiszerek iránti kereslet, mint a hús és a tej, amelyek fehérjeforrásként szolgálnak. Az elmúlt években csak a tejtermékek fogyasztása világszerte évente több mint 2,5 %-kal nőtt. Az állati fehérje iránti folyamatosan növekvő igény arra készteti az állattenyésztési és takarmányozási iparágat, hogy egyre hatékonyabb, maradékanyag-mentes, fenntartható megoldásokat kínáljon.
Ezért a rendelkezésre álló forrásokból több, jobb minőségű tejet kell előállítani ahhoz. A kérődzők magasabb energia- és fehérjehatékonysága, valamint a tejelő tehenek jobb tejhozama előnyös ahhoz, hogy azonos fehérjebevitelből több tej és hús származzon.
Tduta -e?
Egy tehén, amely napi 30 liter tejet termel 3,3% nyersfehérje (CP) mellett, 990 g fehérjét fordít a termelésre. Mivel a takarmányt 16% körüli CP-értékkel állítják össze a tejelő tehenek számára, ez a tehén 3,5 kg fehérjét kap naponta. Ez azt jelenti, hogy a takarmányfehérje kevesebb mint 30%-át használják fel a tejfehérje előállítására. A fennmaradó 70% az állat anyagcseréjéhez és veszteségeihez felhasznált fehérjéből áll:
- A vizelet magas karbamidtartalma a bendőben lévő ammónia többlet mennyisége miatt
- Emészthetetlen és endogén kiválasztás a széklettel és a vizelettel
- A vizelettel történő kiválasztás a felszívódott fehérje nem hatékony felhasználása révén a tej és a testfehérje szintéziséhez.

A takarmányköltségek csökkentése a fehérje hatékonyságának optimalizálásával
A tejhozam és a tejminőség javítása érdekében kívánatos a bendőben lévő illó zsírsavak, valamint a vékonybélbe áramló mikrobiális fehérjék és aminosavak mennyiségének növelése. Ha azonban a fehérje és más tápanyagok nem emésztődnek meg megfelelően, a tejhozam és a tejminőség csökkenése vagy a növekedési teljesítmény csökkenése a teljesítmény és az általános jövedelmezőség csökkenését eredményezheti.

Nem csak a fehérje mennyisége számít
A tejelő tehenek esetében a magas fehérjetartalmú adagok elvileg növelik a tejhozamot. A magas lebonthatatlan fehérjetartalmú fejadagok azonban gyakran nagyon drágák, és ha a fejadagban lévő lebontható fehérje mennyisége nincs egyensúlyban a megfelelő energiaforrásokkal, a fehérje jelentős részét a bélbaktériumok nem tudják hasznosítani, ami túlzott ammóniatermeléshez vezet. Ezt az ammóniát a májban energiaigényes folyamat során karbamiddá alakítják át. A karbamid egy részét az állat újrahasznosítja, de nagyobb része a tejjel vagy a vizelettel ürül. Ez a helyzet a takarmányfehérje nagymértékű veszteségéhez, a teljesítmény csökkenéséhez és a takarmányköltségek növekedéséhez vezethet. Ha a kérődzők takarmányadagjában drágább, lebonthatatlan fehérjeforrásokat használnak, az emésztés és a felszívódás optimalizálása kritikus fontosságú a magasabb inputköltségekből származó előnyök kihasználásához.
Tudta -e?
Egy tehénnek körülbelül 7,3 kcal energiára van szüksége egy gramm ammónia metabolizálásához. A bendőben lévő felesleges karbamid csökkentésére irányuló anyagcsere-folyamat a takarmány energiájának nagy részét felemészti. Hosszú távon ez csökkentheti a tejhozamot és a reproduktív teljesítményt.

Hogyan támogatható a fehérjeértékesítés és a tejtermelés?
Ennek egyik módja az, hogy a bendőben megvédünk néhány fehérjeszerkezetet a mikrobiális lebontástól, és így növeljük a vékonybélbe áramló bypass fehérje mennyiségét. Ezzel párhuzamosan a fehérje emészthetősége és a vékonybélben lévő energiaellátás növelése a takarmány- és fehérjehatékonyság serkenéséhez vezethet. Ennek megfelelően a takarmányköltségeket csökkenteni kell a drága védett fehérjeforrások takarmányozási szintjének redukálásával és a bendőben lebontható fehérjében gazdag források használatával.
A protozoonok, metanogének és ammóniatermelő baktériumok számának csökkentésével természetes módon javítható a bendő fehérje- és energiahatékonysága. A jótékony bendőmikrobióta irányába történő elmozdulás hozzájárulhat a az illó zsírsavak fokozott képződéséhez, és a mikrobiális fehérje mennyiségének növekedéséhez is vezethet - még az alacsonyabb bendőben lebontható fehérjeszinttel rendelkező adagokban is.
Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?
Actifor® Boost – fokozza a tej teljesítményét

- Javítja a tejhozamot és a tejfehérje-tartalmat, miközben csökkenti a tej karbamidtartalmát.
- Elősegíti a takarmányfelvételt és támogatja a tejtermeléshez szükséges energiaellátást.
- Segít pozitívan befolyásolni az emésztőrendszert mind a bendő, mind a vékonybél szintjén,a fehérje hasznosulásának és az energiafelvételnek a támogatása érdekében.
Növelje a tejhozamot természetes módon! Az Actifor® Boost-tal támogatja a kérődzők teljesítményét, és ezáltal csökkenti a takarmány költségeit. A kiválasztott fitogének, mint a szaponinok, illóolajok és fűszerek kombinációja az Actifor® Boostban javíthatja a bendő mikroflóráját és a fehérje hasznosulását, és így hozzájárulhat a tejhozam és a tejfehérje-tartalom növeléséhez, miközben csökkenti a tej karbamidtartalmát. Profitáljon a különböző természetes összetevők egyedülálló, ízletes, a kérődzők igényeihez igazított kombinációjából, amelynek célja a befektetés megtérülésének növelése.
Természet, ami működik - tudományosan bizonyítottan.
Az Actifor® Boost-tal végzett tudományos kísérletek a különböző tejminőségi paraméterek javulását mutatják.*
Paraméter | Actifor® Boost hatások |
---|---|
Tejhozam | +1.1 kg/nap |
Tejfehérje | +0.04 % |
Szomatikus sejtek száma (SCC) | -17 x 10^3/ml |
Tej-karbamid | -1.34 mg/dL |
Az Actifor® Boost javítja az illó zsírsavak bendőben történő termelését, ami több energiát biztosít a tejtermeléshez.
Actifor® Pro – a Pro a fehérje hatékonyságában

- Javítja a tejtermelést és a tejfehérje-tartalmat
- Hozzájárul a fehérje hatékonyságának növeléséhez és segít a takarmányköltségek csökkentésében.
- Segít csökkenteni a tej karbamidkoncentrációját és mérsékli a metántermelést
Több tej, több hús, több profit. Az Actifor® Pro a kérődzők jövedelmező termelésének fitogén támogatása a takarmányhasznosítás növelésével. Az Actifor® Pro-ban található sűrített tanninok, illóolajok és fűszerkivonatok különleges kombinációja hozzájárul a kérődzők gyomor-bélrendszerében a fehérjék jobb hatékonyságához, ami a tejelő tehenek tejhozamában és a tej karbamidtartalmának csökkentésében mutatkozik meg. A kérődzők jövedelmezősége így természetes és biztonságos módon növekedhet.
Természet, ami működik - tudományosan bizonyítottan.
Kutatások kimutatták, hogy az Actifor® Pro csökkenti a tej karbamidtartalmát és növeli a tejfehérje-tartalmat, miközben egyidejűleg javítja a tejhozamot.***
Paraméter | Actifor® Pro hatások |
---|---|
Tejfehérje | +0.03 % |
Tej-karbamid | -1.1 mg/dL |
Tejhozam | +1.7 kg/nap |
Metáncsökkentés**** | -6.3% |
Az Actifor® Pro javítja a bakteriális nitrogén hatékonyságát és növeli a duodenumba áramló bypass fehérje mennyiségét, ezáltal hozzájárul a fehérje hatékonyságának növeléséhez.*****
A 834/2007/EK és a 889/2008/EK rendeletnek megfelelően a kiválasztott Delacon termékek felhasználhatók ökológiai termelésben. Részletesebb információkért kérjük, forduljon Delacon szakértőnkhöz.
* Az Actifor® Boost-ot kapó tejelő tehenek átlagos javulása a kontrollhoz képest, az Actifor® Boost-ot kapó tejelő tehenek 8 vizsgálatának átlagos adatai a tejminőségi paraméterek tekintetében.
** In-vitro kísérlet az ACTIFOR® BOOST-tal az illékony zsírsavtermelésre, INRA, Franciaország, 2014 th Actifor® Boost on volatile fatty acid production, INRA, France, 2014
*** Az Actifor® Pro-val kezelt tejelő tehenek átlagos javulása a kontrollhoz képest, az Actifor® Pro-val kezelt tejelő tehenek 7 vizsgálatának átlagos adatai a tejminőségi paraméterek tekintetében.
**** In vivo kísérlet az ACTIFOR® PRO-val a metán csökkentésére, INRA, 2011
***** Egyetemi vizsgálat az ACTIFOR® PRO in vivo fehérje hatékonyságával, Hirosimai Egyetem, Japán, 2013
Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America
Telefon:
+1 (630) 731-0250
e-mail:
megan.koppen@delacon.com