Kérődzők

Tejhozam tejelő teheneknél

A kérődzők fehérjehatékonysága és a tejelő tehenek magas tejhozama a termelők, a táplálkozástudományi szakemberek és a tudósok számára világszerte kihívást jelentő prioritások. A világ népességének növekedésével együtt nő az olyan élelmiszerek iránti kereslet, mint a hús és a tej, amelyek fehérjeforrásként szolgálnak. Az elmúlt években csak a tejtermékek fogyasztása világszerte évente több mint 2,5 %-kal nőtt. Az állati fehérje iránti folyamatosan növekvő igény arra készteti az állattenyésztési és takarmányozási iparágat, hogy egyre hatékonyabb, maradékanyag-mentes, fenntartható megoldásokat kínáljon.

Ezért a rendelkezésre álló forrásokból több, jobb minőségű tejet kell előállítani ahhoz. A kérődzők magasabb energia- és fehérjehatékonysága, valamint a tejelő tehenek jobb tejhozama előnyös ahhoz, hogy azonos fehérjebevitelből több tej és hús származzon.

Tduta -e?

Egy tehén, amely napi 30 liter tejet termel 3,3% nyersfehérje (CP) mellett, 990 g fehérjét fordít a termelésre. Mivel a takarmányt 16% körüli CP-értékkel állítják össze a tejelő tehenek számára, ez a tehén 3,5 kg fehérjét kap naponta. Ez azt jelenti, hogy a takarmányfehérje kevesebb mint 30%-át használják fel a tejfehérje előállítására. A fennmaradó 70% az állat anyagcseréjéhez és veszteségeihez felhasznált fehérjéből áll:

  • A vizelet magas karbamidtartalma a bendőben lévő ammónia többlet mennyisége miatt
  • Emészthetetlen és endogén kiválasztás a széklettel és a vizelettel
  • A vizelettel történő kiválasztás a felszívódott fehérje nem hatékony felhasználása révén a tej és a testfehérje szintéziséhez.
© DigitalVision /GettyImages

A takarmányköltségek csökkentése a fehérje hatékonyságának optimalizálásával

A tejhozam és a tejminőség javítása érdekében kívánatos a bendőben lévő illó zsírsavak, valamint a vékonybélbe áramló mikrobiális fehérjék és aminosavak mennyiségének növelése. Ha azonban a fehérje és más tápanyagok nem emésztődnek meg megfelelően, a tejhozam és a tejminőség csökkenése vagy a növekedési teljesítmény csökkenése a teljesítmény és az általános jövedelmezőség csökkenését eredményezheti.

Nem csak a fehérje mennyisége számít

A tejelő tehenek esetében a magas fehérjetartalmú adagok elvileg növelik a tejhozamot. A magas lebonthatatlan fehérjetartalmú fejadagok azonban gyakran nagyon drágák, és ha a fejadagban lévő lebontható fehérje mennyisége nincs egyensúlyban a megfelelő energiaforrásokkal, a fehérje jelentős részét a bélbaktériumok nem tudják hasznosítani, ami túlzott ammóniatermeléshez vezet. Ezt az ammóniát a májban energiaigényes folyamat során karbamiddá alakítják át. A karbamid egy részét az állat újrahasznosítja, de nagyobb része a tejjel vagy a vizelettel ürül. Ez a helyzet a takarmányfehérje nagymértékű veszteségéhez, a teljesítmény csökkenéséhez és a takarmányköltségek növekedéséhez vezethet. Ha a kérődzők takarmányadagjában drágább, lebonthatatlan fehérjeforrásokat használnak, az emésztés és a felszívódás optimalizálása kritikus fontosságú a magasabb inputköltségekből származó előnyök kihasználásához.

Tudta -e?

Egy tehénnek körülbelül 7,3 kcal energiára van szüksége egy gramm ammónia metabolizálásához. A bendőben lévő felesleges karbamid csökkentésére irányuló anyagcsere-folyamat a takarmány energiájának nagy részét felemészti. Hosszú távon ez csökkentheti a tejhozamot és a reproduktív teljesítményt.

Hogyan támogatható a fehérjeértékesítés és a tejtermelés?

Ennek egyik módja az, hogy a bendőben megvédünk néhány fehérjeszerkezetet a mikrobiális lebontástól, és így növeljük a vékonybélbe áramló bypass fehérje mennyiségét. Ezzel párhuzamosan a fehérje emészthetősége és a vékonybélben lévő energiaellátás növelése a takarmány- és fehérjehatékonyság serkenéséhez vezethet. Ennek megfelelően a takarmányköltségeket csökkenteni kell a drága védett fehérjeforrások takarmányozási szintjének redukálásával és a bendőben lebontható fehérjében gazdag források használatával.

A protozoonok, metanogének és ammóniatermelő baktériumok számának csökkentésével természetes módon javítható a bendő fehérje- és energiahatékonysága. A jótékony bendőmikrobióta irányába történő elmozdulás hozzájárulhat a az illó zsírsavak fokozott képződéséhez, és a mikrobiális fehérje mennyiségének növekedéséhez is vezethet - még az alacsonyabb bendőben lebontható fehérjeszinttel rendelkező adagokban is.

Kihívások és megoldások kérődzők

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

Fitogén támogatás a tejelő teheneknél, különösen alacsony RDP-szint (<10,5% a DM-hez viszonyítva) esetén.

Actifor® Boost – fokozza a tej teljesítményét

  • Javítja a tejhozamot és a tejfehérje-tartalmat, miközben csökkenti a tej karbamidtartalmát.
  • Elősegíti a takarmányfelvételt és támogatja a tejtermeléshez szükséges energiaellátást.
  • Segít pozitívan befolyásolni az emésztőrendszert mind a bendő, mind a vékonybél szintjén,a fehérje hasznosulásának és az energiafelvételnek a támogatása érdekében.

Növelje a tejhozamot természetes módon! Az Actifor® Boost-tal támogatja a kérődzők teljesítményét, és ezáltal csökkenti a takarmány költségeit.  A kiválasztott fitogének, mint a szaponinok, illóolajok és fűszerek kombinációja az Actifor® Boostban javíthatja a bendő mikroflóráját és a fehérje hasznosulását, és így hozzájárulhat a tejhozam és a tejfehérje-tartalom növeléséhez, miközben csökkenti a tej karbamidtartalmát. Profitáljon a különböző természetes összetevők egyedülálló, ízletes, a kérődzők igényeihez igazított kombinációjából, amelynek célja a befektetés megtérülésének növelése.

Természet, ami működik - tudományosan bizonyítottan.

Az Actifor® Boost-tal végzett tudományos kísérletek a különböző tejminőségi paraméterek javulását mutatják.*

Paraméter Actifor® Boost hatások
Tejhozam +1.1 kg/nap
Tejfehérje +0.04 %
Szomatikus sejtek száma (SCC) -17 x 10^3/ml
Tej-karbamid -1.34 mg/dL

Az Actifor® Boost javítja az illó zsírsavak bendőben történő termelését, ami több energiát biztosít a tejtermeléshez.   

Actifor® Pro – a Pro a fehérje hatékonyságában

  • Javítja a tejtermelést és a tejfehérje-tartalmat
  • Hozzájárul a fehérje hatékonyságának növeléséhez és segít a takarmányköltségek csökkentésében.
  • Segít csökkenteni a tej karbamidkoncentrációját és mérsékli a metántermelést

Több tej, több hús, több profit. Az Actifor® Pro a kérődzők jövedelmező termelésének fitogén támogatása a takarmányhasznosítás növelésével. Az Actifor® Pro-ban található sűrített tanninok, illóolajok és fűszerkivonatok különleges kombinációja hozzájárul a kérődzők gyomor-bélrendszerében a fehérjék jobb hatékonyságához, ami a tejelő tehenek tejhozamában és a tej karbamidtartalmának csökkentésében mutatkozik meg. A kérődzők jövedelmezősége így természetes és biztonságos módon növekedhet.

Természet, ami működik - tudományosan bizonyítottan.

Kutatások kimutatták, hogy az Actifor® Pro csökkenti a tej karbamidtartalmát és növeli a tejfehérje-tartalmat, miközben egyidejűleg javítja a tejhozamot.***

Paraméter Actifor® Pro hatások
Tejfehérje +0.03 %
Tej-karbamid -1.1 mg/dL
Tejhozam +1.7 kg/nap
Metáncsökkentés**** -6.3%

Az Actifor® Pro javítja a bakteriális nitrogén hatékonyságát és növeli a duodenumba áramló bypass fehérje mennyiségét, ezáltal hozzájárul a fehérje hatékonyságának növeléséhez.*****

A 834/2007/EK és a 889/2008/EK rendeletnek megfelelően a kiválasztott Delacon termékek felhasználhatók ökológiai termelésben. Részletesebb információkért kérjük, forduljon Delacon szakértőnkhöz.

 

* Az Actifor® Boost-ot kapó tejelő tehenek átlagos javulása a kontrollhoz képest, az Actifor® Boost-ot kapó tejelő tehenek 8 vizsgálatának átlagos adatai a tejminőségi paraméterek tekintetében.
** In-vitro kísérlet az ACTIFOR® BOOST-tal az illékony zsírsavtermelésre, INRA, Franciaország, 2014 th Actifor® Boost on volatile fatty acid production, INRA, France, 2014
*** Az Actifor® Pro-val kezelt tejelő tehenek átlagos javulása a kontrollhoz képest, az Actifor® Pro-val kezelt tejelő tehenek 7 vizsgálatának átlagos adatai a tejminőségi paraméterek tekintetében.
**** In vivo kísérlet az ACTIFOR® PRO-val a metán csökkentésére, INRA, 2011
​​​​​​​***** Egyetemi vizsgálat az ACTIFOR® PRO in vivo fehérje hatékonyságával, Hirosimai Egyetem, Japán, 2013

 

Delacon szakértő

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolgáltatások

Küldj nekünk üzenetet

* Kötelezõ