
A marhahúsú macska növekedési teljesítménye

A sikeres szarvasmarha-tenyésztők tudják: A húsmarha magas növekedési teljesítménye és a fokozott takarmányhasznosulás a kulcsa a jövedelmezőségnek. A megnövekedett takarmánykonverzió a jobb tápanyag-felhasználásnak és az anyagcsere-hatékonyságnak köszönhető, ami egyszerűen megfogalmazva több húst eredményez minden egyes kiló takarmányból. A kérődzők takarmány-hasznosításának javítása lehetőséget ad az erőforrások jobb kihasználására, a környezeti hatások csökkentésére és a takarmányköltségek jelentős megtakarítására.
Tudta -e?
A húsmarhák és bárányok 1 kg húsának előállításához 5-12 kg takarmányra van szükség. A fajlag (FCR) az állat életkorával nő, mivel a metabolizált tápanyag előállítás és -felszívódás csökken. A fiatal bikák esetében ez 4 és 8 között van. Az ökrök vagy idős tehenek esetében a fajlag 7 és 20 között. Ezáltal ez az érték összefügg a genetikai képességgel és az állatok izomépítési képességével is.

A marhahústermelésben a magas növekedési teljesítmény a megfelelő zsír- és keményítőellátáson múlik
Annak érdekében, hogy az optimális takarmányozási hatékonyság révén a legmagasabb teljesítmény követelményeinek megfeleljenek, a marhahústermelésben alkalmazott takarmányozási stratégiák elsősorban az energiaszükséglet szénhidrátban gazdag takarmányadagokkal történő fedezésére összpontosítanak. Annak biztosítása érdekében, hogy elegendő energia és glükóz álljon rendelkezésre a magas növekedési ütem támogatásához, az erjeszthető szénhidrátok a befejező szarvasmarhák takarmányának nagy részét teszik ki.
Ez azt jelenti, hogy a jó minőségű nyers takarmány mellett többnyire 30%-ig terjedő keményítő is található az adagokban. A keményítő egy részét a bendőben viszonylag gyorsan erjesztik az amilolitikus baktériumok illékony zsírsavakká, amelyek a metabolikus energia fő forrását jelentik. Egy másik részét az amiláz enzim hidrolizálja a vékonybélben energiát szolgáltató glükózzá.
A nagy százalékos abrak etetésével az a probléma, hogy csökken a nyers takarmányfelvétel, ami csökkentheti a rágási aktivitást és következésképpen a nyáltermelést. A keményítő intenzív erjedése során a bendőben kialakuló alacsonyabb pufferkapacitás következménye a bendő pH-értékének jelentős csökkenése és a fermentációs savmintázat megváltozása lehet. A stabil bendőfunkció fenntartásának kulcsa a magas takarmányfelvétel, a takarmányhatékonyság és ezáltal a magas növekedési teljesítmény támogatásának.
Tudta -e?
Energetikai szempontból hatékonyabb a keményítőt közvetlenül a vékonybélben enzimatikusan megemészteni, mint a bendőben illékony zsírsavakká bontani, és a glükózképződés útját a májon keresztül megtenni.

A bendőfunkciók fenntartása a magas növekedési teljesítmény érdekében a marhahústermelésben
A magas glükóz- és energiabevitel elérése érdekében a vékonybélben gyakran használnak olyan takarmányokat, mint a kukorica vagy a cirok, amelyek nagy arányban tartalmaznak "bypass-keményítőt". A keményítőnek ez a formája viszonylag lassan és hiányosan bomlik le a bendőben, így nagyobb mennyiség kerülhet a vékonybélbe. Ehhez azonban a vékonybelet elárasztó keményítő enzimatikus lebontására van szükség, ami a glükóz nagy felszívódási képességéhez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a bypass keményítőfelhasználás hatékonyságát a glükózfelvétel és a vékonybélben történő keményítőhidrolízis mértéke egyaránt meghatározza.
A fő cél a takarmányfelvétel és az emészthető bypass-keményítő és zsírok vékonybélben történő felhasználásának serkentése az energiaveszteségek minimalizálása érdekében. A bendőben történő szénhidrátlebontás csökkentésével és a nyáltermelés serkentésével és a pufferhatás növelésével csökkenthető a bendő pH-értékének fiziológiátlan változásának kockázata. Ez javíthatja a takarmányhasznosítást, ami növelheti a hizlalási teljesítményt és a szarvasmarhákhízlalás átlagos napi nyereségét a végső hizlalási szakaszban.
Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?
Actifor® Power - az erőteljes növekedési teljesítményért a marhahústermelésben

- segít fenntartani a bendő pH-értékét a magas szénhidráttartalmú fejadagok mellett
- javítja a hízómarhák teljesítményét és hasított test hozamát
- támogatja az emészthető bypass keményítő és zsír emésztését és hasznosítását a vékonybélben, így hozzájárul az energiaveszteségek minimalizálásához
A fitogén Actifor® Power segít fenntartani a pH-t a bendőben a szénhidrátban gazdag takarmányadagok etetésekor, miközben javítja a kérődzők energiahatékonyságát. Az illóolajok, természetes fűszerek és szaponinok kifinomult összetétele serkenti a takarmányfelvételt és a takarmányátalakítást, ami hozzájárul a húsmarhák hizlalási teljesítményének és átlagos napi nyereségének növeléséhez. Az Actifor® Power pozitív hatással van a kérődzők fiziológiájára, ami hozzájárul a teljesítmény és a hasított test hozam javításához.
Természet, ami működik - tudományosan bizonyítottan
Az Actifor® Power bizonyítottan javítja a takarmányfelvételt, az átlagos napi hízást és a takarmányértékesítési arányt.*
Paraméter | Actifor® Power hatások |
---|---|
Szárazanyag-bevitel (D.M.I) | +300 g/nap |
Átlagos napi gyarapodás (ADG) | +70 g/nap |
Takarmány-átalakítási arány (FCR) | -0.06 |
Actifor® Power bizonyítottan jelentősen növeli a hasított test súlyát
*Az Actifor® Power átlagos javulása húsmarháknál a kontrollhoz képest, 5 kísérlet átlagos adatai a teljesítményparaméterekre vonatkozóan, Európa.
**Mezei kísérlet Charolais marhahússal a hasított testtömeg-gyarapodásra ACTIFOR® POWER alkalmazásával, Olaszország, 2016 (p-érték <0,001).
***Az Actifor® Energy átlagos javulása húsmarháknál a kontrollhoz képest, 5 szántóföldi kísérlet átlagos adatai a teljesítményparaméterekre vonatkozóan, Európa.
Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America
Telefon:
+1 (630) 731-0250
e-mail:
megan.koppen@delacon.com