K√©rŇĎdzŇĎk

A marhah√ļs√ļ macska n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nye

A sikeres szarvasmarha-teny√©sztŇĎk tudj√°k: A h√ļsmarha magas n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nye √©s a fokozott takarm√°nyhasznosul√°s a kulcsa a j√∂vedelmezŇĎs√©gnek. A megn√∂vekedett takarm√°nykonverzi√≥ a jobb t√°panyag-felhaszn√°l√°snak √©s az anyagcsere-hat√©konys√°gnak k√∂sz√∂nhetŇĎ, ami egyszerŇĪen megfogalmazva t√∂bb h√ļst eredm√©nyez minden egyes kil√≥ takarm√°nyb√≥l. A k√©rŇĎdzŇĎk takarm√°ny-hasznos√≠t√°s√°nak jav√≠t√°sa lehetŇĎs√©get ad az erŇĎforr√°sok jobb kihaszn√°l√°s√°ra, a k√∂rnyezeti hat√°sok cs√∂kkent√©s√©re √©s a takarm√°nyk√∂lts√©gek jelentŇĎs megtakar√≠t√°s√°ra.

Tudta -e?

A h√ļsmarh√°k √©s b√°r√°nyok 1 kg h√ļs√°nak elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz 5-12 kg takarm√°nyra van sz√ľks√©g. A fajlag (FCR) az √°llat √©letkor√°val nŇĎ, mivel a metaboliz√°lt t√°panyag elŇĎ√°ll√≠t√°s √©s -felsz√≠v√≥d√°s cs√∂kken. A fiatal bik√°k eset√©ben ez 4 √©s 8 k√∂z√∂tt van. Az √∂kr√∂k vagy idŇĎs tehenek eset√©ben a fajlag 7 √©s 20 k√∂z√∂tt. Ez√°ltal ez az √©rt√©k √∂sszef√ľgg a genetikai k√©pess√©ggel √©s az √°llatok izom√©p√≠t√©si k√©pess√©g√©vel is.

© sasapanchenko /GettyImages

A marhah√ļstermel√©sben a magas n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny a megfelelŇĎ zs√≠r- √©s kem√©ny√≠tŇĎell√°t√°son m√ļlik

Annak √©rdek√©ben, hogy az optim√°lis takarm√°nyoz√°si hat√©konys√°g r√©v√©n a legmagasabb teljes√≠tm√©ny k√∂vetelm√©nyeinek megfeleljenek, a marhah√ļstermel√©sben alkalmazott takarm√°nyoz√°si strat√©gi√°k elsŇĎsorban az energiasz√ľks√©glet sz√©nhidr√°tban gazdag takarm√°nyadagokkal t√∂rt√©nŇĎ fedez√©s√©re √∂sszpontos√≠tanak. Annak biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben, hogy elegendŇĎ energia √©s gl√ľk√≥z √°lljon rendelkez√©sre a magas n√∂veked√©si √ľtem t√°mogat√°s√°hoz, az erjeszthetŇĎ sz√©nhidr√°tok a befejezŇĎ szarvasmarh√°k takarm√°ny√°nak nagy r√©sz√©t teszik ki.

Ez azt jelenti, hogy a j√≥ minŇĎs√©gŇĪ nyers takarm√°ny mellett t√∂bbnyire 30%-ig terjedŇĎ kem√©ny√≠tŇĎ is tal√°lhat√≥ az adagokban. A kem√©ny√≠tŇĎ egy r√©sz√©t a bendŇĎben viszonylag gyorsan erjesztik az amilolitikus bakt√©riumok ill√©kony zs√≠rsavakk√°, amelyek a metabolikus energia fŇĎ forr√°s√°t jelentik. Egy m√°sik r√©sz√©t az amil√°z enzim hidroliz√°lja a v√©konyb√©lben energi√°t szolg√°ltat√≥ gl√ľk√≥zz√°.

A nagy sz√°zal√©kos abrak etet√©s√©vel az a probl√©ma, hogy cs√∂kken a nyers takarm√°nyfelv√©tel, ami cs√∂kkentheti a r√°g√°si aktivit√°st √©s k√∂vetkez√©sk√©ppen a ny√°ltermel√©st. A kem√©ny√≠tŇĎ intenz√≠v erjed√©se sor√°n a bendŇĎben kialakul√≥ alacsonyabb pufferkapacit√°s k√∂vetkezm√©nye a bendŇĎ pH-√©rt√©k√©nek jelentŇĎs cs√∂kken√©se √©s a ferment√°ci√≥s savmint√°zat megv√°ltoz√°sa lehet. A stabil bendŇĎfunkci√≥ fenntart√°s√°nak  kulcsa a magas takarm√°nyfelv√©tel, a takarm√°nyhat√©konys√°g √©s ez√°ltal a magas n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny t√°mogat√°s√°nak.

Tudta -e?

Energetikai szempontb√≥l hat√©konyabb a kem√©ny√≠tŇĎt k√∂zvetlen√ľl a v√©konyb√©lben enzimatikusan megem√©szteni, mint a bendŇĎben ill√©kony zs√≠rsavakk√° bontani, √©s a gl√ľk√≥zk√©pzŇĎd√©s √ļtj√°t a m√°jon kereszt√ľl megtenni.

© dusanpetkovic /GettyImages

A bendŇĎfunkci√≥k fenntart√°sa a magas n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny √©rdek√©ben a marhah√ļstermel√©sben

A magas gl√ľk√≥z- √©s energiabevitel el√©r√©se √©rdek√©ben a v√©konyb√©lben gyakran haszn√°lnak olyan takarm√°nyokat, mint a kukorica vagy a cirok, amelyek nagy ar√°nyban tartalmaznak "bypass-kem√©ny√≠tŇĎt". A kem√©ny√≠tŇĎnek ez a form√°ja viszonylag lassan √©s hi√°nyosan bomlik le a bendŇĎben, √≠gy nagyobb mennyis√©g ker√ľlhet a v√©konyb√©lbe. Ehhez azonban a v√©konybelet el√°raszt√≥ kem√©ny√≠tŇĎ enzimatikus lebont√°s√°ra van sz√ľks√©g, ami a gl√ľk√≥z nagy felsz√≠v√≥d√°si k√©pess√©g√©hez vezethet. Ez azt jelenti, hogy a bypass kem√©ny√≠tŇĎfelhaszn√°l√°s hat√©konys√°g√°t a gl√ľk√≥zfelv√©tel √©s a v√©konyb√©lben t√∂rt√©nŇĎ kem√©ny√≠tŇĎhidrol√≠zis m√©rt√©ke egyar√°nt meghat√°rozza.

A fŇĎ c√©l a takarm√°nyfelv√©tel √©s az em√©szthetŇĎ bypass-kem√©ny√≠tŇĎ √©s zs√≠rok v√©konyb√©lben t√∂rt√©nŇĎ felhaszn√°l√°s√°nak serkent√©se az energiavesztes√©gek minimaliz√°l√°sa √©rdek√©ben. A bendŇĎben t√∂rt√©nŇĎ sz√©nhidr√°tlebont√°s cs√∂kkent√©s√©vel √©s a ny√°ltermel√©s serkent√©s√©vel √©s a pufferhat√°s n√∂vel√©s√©vel cs√∂kkenthetŇĎ a bendŇĎ pH-√©rt√©k√©nek fiziol√≥gi√°tlan v√°ltoz√°s√°nak kock√°zata. Ez jav√≠thatja a takarm√°nyhasznos√≠t√°st, ami n√∂velheti a hizlal√°si teljes√≠tm√©nyt √©s a szarvasmarh√°kh√≠zlal√°s √°tlagos napi nyeres√©g√©t a v√©gsŇĎ hizlal√°si szakaszban.

Kih√≠v√°sok √©s megold√°sok K√©rŇĎdzŇĎk

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

A fitog√©n t√°mogat√°s a h√ļsmarh√°kn√°l, k√ľl√∂n√∂sen magas gyors sz√©nhidr√°ttartalom (>30% a DM-ben) eset√©n:

Actifor¬ģ Power - az erŇĎteljes n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny√©rt a marhah√ļstermel√©sben

  • seg√≠t fenntartani a bendŇĎ pH-√©rt√©k√©t a magas sz√©nhidr√°ttartalm√ļ fejadagok mellett
  • jav√≠tja a h√≠z√≥marh√°k teljes√≠tm√©ny√©t √©s has√≠tott test hozam√°t
  • t√°mogatja az em√©szthetŇĎ bypass kem√©ny√≠tŇĎ √©s zs√≠r em√©szt√©s√©t √©s hasznos√≠t√°s√°t a v√©konyb√©lben, √≠gy hozz√°j√°rul az energiavesztes√©gek minimaliz√°l√°s√°hoz

A fitog√©n Actifor¬ģ Power seg√≠t fenntartani a pH-t a bendŇĎben a sz√©nhidr√°tban gazdag takarm√°nyadagok etet√©sekor, mik√∂zben jav√≠tja a k√©rŇĎdzŇĎk energiahat√©konys√°g√°t. Az ill√≥olajok, term√©szetes fŇĪszerek √©s szaponinok kifinomult √∂sszet√©tele serkenti a takarm√°nyfelv√©telt √©s a takarm√°ny√°talak√≠t√°st, ami hozz√°j√°rul a h√ļsmarh√°k hizlal√°si teljes√≠tm√©ny√©nek √©s √°tlagos napi nyeres√©g√©nek n√∂vel√©s√©hez. Az Actifor¬ģ Power pozit√≠v hat√°ssal van a k√©rŇĎdzŇĎk fiziol√≥gi√°j√°ra, ami hozz√°j√°rul a teljes√≠tm√©ny √©s a has√≠tott test hozam jav√≠t√°s√°hoz.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan

Az Actifor¬ģ Power bizony√≠tottan jav√≠tja a takarm√°nyfelv√©telt, az √°tlagos napi h√≠z√°st √©s a takarm√°ny√©rt√©kes√≠t√©si ar√°nyt.*

Param√©ter Actifor¬ģ Power hat√°sok
Sz√°razanyag-bevitel (D.M.I) +300 g/nap
√Ātlagos napi gyarapod√°s (ADG) +70 g/nap
Takarmány-átalakítási arány (FCR) -0.06

Actifor¬ģ Power bizony√≠tottan jelentŇĎsen n√∂veli a has√≠tott test s√ļly√°t

*Az Actifor¬ģ Power √°tlagos javul√°sa h√ļsmarh√°kn√°l a kontrollhoz k√©pest, 5 k√≠s√©rlet √°tlagos adatai a teljes√≠tm√©nyparam√©terekre vonatkoz√≥an, Eur√≥pa.
**Mezei k√≠s√©rlet Charolais marhah√ļssal a has√≠tott testt√∂meg-gyarapod√°sra ACTIFOR¬ģ POWER alkalmaz√°s√°val, Olaszorsz√°g, 2016 (p-√©rt√©k <0,001).
***Az Actifor¬ģ Energy √°tlagos javul√°sa h√ļsmarh√°kn√°l a kontrollhoz k√©pest, 5 sz√°nt√≥f√∂ldi k√≠s√©rlet √°tlagos adatai a teljes√≠tm√©nyparam√©terekre vonatkoz√≥an, Eur√≥pa.

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°s

K√ľldj√∂n nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ