K√©rŇĎdzŇĎk

Emésztési funkciók borjaknál

A fiatal k√©rŇĎdzŇĎk eset√©ben nem csak a monogasztrikusr√≥l, a teljesen mŇĪk√∂dŇĎk√©pes k√©rŇĎdzŇĎ em√©sztŇĎrendszerre val√≥ √°t√°ll√°s jelent kih√≠v√°st. A takarm√°nyoz√°sra val√≥ √°tt√©r√©s, a koncentr√°tum √©s a rostok bevezet√©se az √©trendbe, az elv√°laszt√°s, valamint a mened√©k √©s a k√∂rnyezet esetleges megv√°ltoztat√°sa ter√©n jelentkezŇĎ egy√©b kih√≠v√°sokat az √©let elsŇĎ heteiben kell lek√ľzdeni. Mindezek a v√°ltoz√°sok gyakran instabil em√©szt√©ssel √©s cs√∂kkent n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nnyel j√°rhatnak egy√ľtt.

© vyasphoto / gettyimages

A borj√ļ mai teljes√≠tm√©nye befoly√°solja a holnapi tejhozamot

Az elsŇĎ √©lethetekben az alacsony takarm√°nyfelv√©tel cs√∂kkentheti a n√∂veked√©si √ľtemet hossz√ļ t√°von √©s k√°ros√≠thatja a k√©sŇĎbbi teljes√≠tm√©ny. A tejelŇĎ szarvasmarh√°k √©s tejelŇĎ kecsk√©k eset√©ben az elsŇĎ lakt√°ci√≥s tejtermel√©s idŇĎpontja k√©shet, ahogyan a h√ļsmarh√°k √©s b√°r√°nyok befejezŇĎ teljes√≠tm√©nye is negat√≠van befoly√°solhat√≥, ami a mŇĪvelet j√∂vedelmezŇĎs√©g√©nek cs√∂kken√©s√©t eredm√©nyezheti. A korai takarm√°nyfelv√©tel d√∂ntŇĎ fontoss√°g√ļ a stabil b√©lmikrobi√≥ta kialakul√°s√°hoz √©s a borjak hossz√ļ t√°v√ļ stabil em√©szt√©si funkci√≥inak fenntart√°s√°hoz.

Tudta -e?

A magas √©s egyenletes n√∂veked√©si √ľtem el√©r√©se √©s ez√°ltal a sikeres borj√ļnevel√©s √©rdek√©ben a legk√©zenfekvŇĎbb m√≥dszer az, hogy a borjakat a n√∂veked√©s √©s fejlŇĎd√©s megfelelŇĎ szakasz√°ban megfelelŇĎ ar√°nyban √©s mennyis√©gben, kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ t√°panyagokkal l√°tjuk el. A sikeres √©s gazdas√°gos termel√©s egyik elŇĎfelt√©tele az eg√©szs√©ges, stabil gyomor-b√©lrendszer az √©let kezdet√©tŇĎl fogva.

© theo_stock / gettyimages

A c√©l az eg√©szs√©ges √©s a j√≥l j√∂vedelmezŇĎ borjak, b√°r√°nyok √©s kecskegid√°k.

R√∂viddel a sz√ľlet√©s ut√°n a borj√ļ k√ľl√∂n√∂sen fog√©kony a k√∂zvetlen k√∂rnyezetbŇĎl sz√°rmaz√≥ patog√©n mikroorganizmusokra √©s v√≠rusokra. K√ľl√∂n√∂sen, ha a kolosztrum felv√©tele vagy minŇĎs√©ge cs√∂kken, vagy nem √°ll rendelkez√©sre elegendŇĎ t√°panyag, az √©retlen b√©lrendszer meggyeng√ľlhet, √©s fog√©konyabb√° v√°lhat a patog√©n kih√≠v√°sokra. A kolosztrum bevitel√©nek biztos√≠t√°sa, valamint a minden forr√°sb√≥l - bele√©rtve a koncentr√°tumokat √©s a tejp√≥tl√≥ takarm√°nyokat is - sz√°rmaz√≥ kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ t√°panyagok k√∂vetkezetes biztos√≠t√°sa sz√ľks√©ges a n√∂vekvŇĎ k√©rŇĎdzŇĎk em√©sztŇĎrendszer√©nek eg√©szs√©ges fejlŇĎd√©s√©hez √©s mŇĪk√∂d√©s√©hez, valamint az erŇĎs immunrendszer t√°mogat√°s√°hoz. A sikeres indul√°s √©p√≠tŇĎk√∂veinek biztos√≠t√°sa olyan befektet√©s, amely √©rt√©ket √©s j√∂vedelmezŇĎs√©get ad b√°rmely mŇĪvelethez.

Kih√≠v√°sok √©s megold√°sok k√©rŇĎdzŇĎk

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

Kezdje a természet erejével:

Actifor¬ģ Start - a term√©szetes √©letkezd√©s√©rt

  • N√∂veli a takarm√°nyfelv√©telt √©s t√°mogatja a t√°panyagok hasznosul√°s√°t, ez√°ltal hozz√°j√°rul a jobb √°tlagos napi s√ļlygyarapod√°shoz.
  • Hozz√°j√°rul a jobb szervezeti szil√°rds√°ghoz a kih√≠v√°sokkal teli idŇĎszakokban
  • T√°mogatja a borjak norm√°l, eg√©szs√©ges em√©szt√©si funkci√≥inak fenntart√°s√°t

A j√∂vedelmezŇĎ borj√ļelŇĎ√°ll√≠t√°shoz term√©szetes indul√°s kell: Az Actifort¬ģ Start egyed√ľl√°ll√≥ akt√≠v fitog√©n komplexe, amely term√©szetes √ļton kivont szaponinokb√≥l, ill√≥olajokb√≥l √©s ny√°lkaanyagokb√≥l √°ll, a borjak ig√©nyeihez √©s preferenci√°ihoz van igaz√≠tva. Az Actifor¬ģStart serkenti az √©tv√°gyat √©s t√°mogatja a borjak term√©szetes v√©dekezŇĎk√©pess√©g√©t, √≠gy hozz√°j√°rul az eg√©szs√©ges b√©lrendszer fenntart√°s√°hoz. Az eg√©szs√©ges em√©szt√©s √©s takarm√°ny√°talak√≠t√°s r√©v√©n a borj√ļ ig√©nyei √©s teljes√≠tm√©nye m√©g a kih√≠v√°sokkal teli idŇĎszakokban is t√°mogatott.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan.

Az Actifor¬ģ Start jelentŇĎsen hozz√°j√°rul az eg√©szs√©ges b√©lrendszer fenntart√°s√°nak t√°mogat√°s√°hoz.

Az Actifor¬ģ Start seg√≠thet a borjak term√©szetes v√©dekezŇĎk√©pess√©g√©nek t√°mogat√°s√°ban.

Az Actifor¬ģ Start kifinomult formul√°ja seg√≠t jav√≠tani a borjak √°tlagos napi s√ļlygyarapod√°s√°t √©s takarm√°ny√©rt√©kes√≠t√©s√©t.

*Egyetemi vizsg√°lat ACTIFOR¬ģ START nevelt borjakn√°l, N√©metorsz√°g, 2014
**K√≠s√©rlet borj√ļborjakon ACTIFOR¬ģ START-tal, Hollandia
***K√≠s√©rlet borj√ļborjakon ACTIFOR¬ģ START-tal, Hollandia

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°sok

K√ľldj nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ