Baromfi

HŇĎstressz a baromfikn√°l

Tudta, hogy a meleg, nedves idŇĎj√°r√°s nagy hat√°ssal van az √°llatteny√©szt√©sre? A madarak reakci√≥ja az emelkedŇĎ hŇĎm√©rs√©kletre jelentŇĎs teljes√≠tm√©nycs√∂kken√©shez vezethet az alacsonyabb takarm√°nyfelv√©tel, a testt√∂meg-gyarapod√°s √©s a toj√°stermel√©s cs√∂kken√©se miatt. Az ennek k√∂vetkezt√©ben cs√∂kkenŇĎ takarm√°nyhat√©konys√°g gyakran a nyeres√©gre gyakorolt erŇĎs negat√≠v hat√°ssal j√°r egy√ľtt.

A hŇĎstressz fontos k√∂rnyezeti kih√≠v√°s az √°llatteny√©szt√©si √°gazatok sz√°m√°ra. Az Egyes√ľlt √Āllamokban a hŇĎstressz k√∂lts√©gei √©vente1 t√∂bb mint 100 milli√≥ USD-t tesznek ki, m√≠g a kev√©sb√© fejlett, (szub)tr√≥pusi ter√ľleteken fekvŇĎ orsz√°gokban a baromfiteny√©szt√©sre gyakorolt hat√°sa enn√©l sokkal nagyobb.

A hŇĎ mint teljes√≠tm√©nyf√©k

HŇĎstressz akkor l√©p fel, amikor az √°llatok a magas k√∂rnyezeti hŇĎm√©rs√©klet √©s a magas p√°ratartalom miatt nem tudj√°k leadni testhŇĎj√ľket, ennek hat√°sa kedvezŇĎtlen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat, amelyek a kellemetlen √©rz√©stŇĎl a fokozott hal√°loz√°sig terjedhetnek. A hŇĎstressznek kitett √°llatok megv√°ltoztatj√°k viselked√©s√ľket √©s fiziol√≥gi√°jukat a testhŇĎm√©rs√©klet fenntart√°sa, a hŇĎtermel√©s cs√∂kkent√©se √©s a hŇĎlead√°s √©rdek√©ben. A baromfi eset√©ben a hŇĎstressz egyik elsŇĎ √©szrevehetŇĎ k√∂vetkezm√©nye a cs√∂kkent takarm√°nyfelv√©tel. K√ľl√∂n√∂sen a kereskedelmi c√©l√ļ brojlercsirk√©k √©rz√©kenyek a forr√≥ √©s p√°r√°s idŇĎj√°r√°si k√∂r√ľlm√©nyekre, mivel metabolikus hŇĎtermel√©s√ľk m√°s √°llatokhoz k√©pest viszonylag magas.

A cs√∂kkentett takarm√°nyfelv√©tel a hŇĎstressz egyik elsŇĎ √©szrevehetŇĎ k√∂vetkezm√©nye a baromfiteny√©szt√©sben. A megn√∂vekedett v√≠zfogyaszt√°s egy m√°sik v√°lasz a hŇĎstresszre. A baromfi magas k√∂rnyezeti hŇĎm√©rs√©kleten t√∂rt√©nŇĎ elhelyez√©se, k√ľl√∂n√∂sen magas p√°ratartalom mellett, nemcsak a termel√©si teljes√≠tm√©nyt rontja, hanem a b√©lrendszer √©ps√©g√©t, a term√©szetes v√©dekezŇĎ mechanizmusokat √©s a h√ļsminŇĎs√©get is.

Tudta -e?

A baromfikn√°l a hŇĎstressz a takarm√°nyfelv√©tel cs√∂kken√©s√©hez vezet, aminek k√∂vetkezm√©nye  a n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nyhez sz√ľks√©ges energia √©s t√°panyagok hi√°nya.

T√°mogat√°s sz√ľks√©ges

A magas k√∂rnyezeti hŇĎm√©rs√©klet √©s a p√°ratartalom oxidat√≠v stresszhez vezet a baromfikn√°l. Gyors anyagcser√©j√ľk miatt, mely serkenti a szabad gy√∂k√∂k termelŇĎd√©s√©t, a baromfi √°ltal√°ban √©rz√©kenyebb a hŇĎstresszre, mint m√°s haszon√°llatok. A szervezet saj√°t antioxidat√≠v v√©delmi mechanizmusainak t√°mogat√°sa n√©lk√ľl a szabad gy√∂k√∂k √©s az antioxid√°nsok termelŇĎd√©se k√∂z√∂tti egyens√ļly gyorsan felborul. Fontos, hogy a baromfi a t√°panyagok felhaszn√°l√°s√°nak t√°mogat√°s√°val megkapja azt a mennyis√©gŇĪ energi√°t, amelyre sz√ľks√©ge van a norm√°lisan mŇĪk√∂dŇĎ immunrendszer √©s a stabil b√©lmŇĪk√∂d√©s fenntart√°s√°hoz. Emellett a n√∂v√©nyi eredetŇĪ antioxid√°nsok t√°mogathatj√°k a mad√°r norm√°l antioxidat√≠v kapacit√°s√°nak fenntart√°s√°t.

A c√©l, hogy a takarm√°nyfelv√©tel √©s t√°panyag-felhaszn√°l√°s t√°mogat√°s√°val biztos√≠tsa a baromfinak a sz√ľks√©ges energi√°t, amelyre a norm√°lisan mŇĪk√∂dŇĎ term√©szetes v√©dekezŇĎrendszer √©s a stabil b√©lmŇĪk√∂d√©s fenntart√°s√°hoz van sz√ľks√©ge.

Kihívások és megoldások Baromfi

√Črdekelnek m√°s kih√≠v√°sok √©s megold√°sok?

HŇĪs√≠tsen a term√©szet erej√©vel:

Biostrong¬ģ Comfort ‚Äď Fitog√©n k√©nyelem kedvezŇĎtlen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt

  • ‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚ÄčJav√≠tja a n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nyt √©s a takarm√°ny√©rt√©kes√≠tŇĎ k√©pess√©get m√©g kedvezŇĎtlen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt is.
  • A n√∂v√©nyi eredetŇĪ antioxid√°nsok hozz√°j√°rulnak a madarak term√©szetes ellen√°ll√≥ k√©pess√©g√©nek t√°mogat√°s√°hoz.

A Biostrong¬ģ Comfort fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagot kifejezetten a baromfi t√°pl√°l√°s√°nak t√°mogat√°s√°ra fejlesztett√©k ki, m√©g magasabb hŇĎm√©rs√©kleten is. A Biostrong¬ģ Comfort flavonoidok, ill√≥olajok √©s egy√©b fitog√©n hat√≥anyagok speci√°lis √∂sszet√©tele, mely t√°mogatja a takarm√°nyfelv√©telt √©s a baromfi term√©szetes j√≥l√©t√©t. Magas komfort√©rzet a jobb teljes√≠tm√©ny√©rt.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan igazolt.

A takarm√°ny Biostrong¬ģ Comfort-tal t√∂rt√©nŇĎ kieg√©sz√≠t√©se hozz√°j√°rul a testt√∂meg-gyarapod√°s √©s a takarm√°ny√©rt√©kes√ľl√©s jav√≠t√°s√°hoz m√©g hŇĎstressz eset√©n is.

1 Tellez Jr, Guillermo & Tellez, Guillermo & Dridi, Sami. 2017. Heat Stress and Gut Health in Broilers: Role of Tight Junction Proteins. Adv Food Technol Nutr Sci Open J. 3(1): e1-e4.
*Ciklusos hŇĎstresszes k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, P107, P110, P121, brojlercsirk√©ken v√©gzett 3 k√≠s√©rlet √∂sszehasonl√≠t√°sa.

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°sok

K√ľldj nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ