Baromfi

Hőstressz a baromfiknál

Tudta, hogy a meleg, nedves időjárás nagy hatással van az állattenyésztésre? A madarak reakciója az emelkedő hőmérsékletre jelentős teljesítménycsökkenéshez vezethet az alacsonyabb takarmányfelvétel, a testtömeg-gyarapodás és a tojástermelés csökkenése miatt. Az ennek következtében csökkenő takarmányhatékonyság gyakran a nyereségre gyakorolt erős negatív hatással jár együtt.

A hőstressz fontos környezeti kihívás az állattenyésztési ágazatok számára. Az Egyesült Államokban a hőstressz költségei évente1 több mint 100 millió USD-t tesznek ki, míg a kevésbé fejlett, (szub)trópusi területeken fekvő országokban a baromfitenyésztésre gyakorolt hatása ennél sokkal nagyobb.

A hő mint teljesítményfék

Hőstressz akkor lép fel, amikor az állatok a magas környezeti hőmérséklet és a magas páratartalom miatt nem tudják leadni testhőjüket, ennek hatása kedvezőtlen következményekkel járhat, amelyek a kellemetlen érzéstől a fokozott halálozásig terjedhetnek. A hőstressznek kitett állatok megváltoztatják viselkedésüket és fiziológiájukat a testhőmérséklet fenntartása, a hőtermelés csökkentése és a hőleadás érdekében. A baromfi esetében a hőstressz egyik első észrevehető következménye a csökkent takarmányfelvétel. Különösen a kereskedelmi célú brojlercsirkék érzékenyek a forró és párás időjárási körülményekre, mivel metabolikus hőtermelésük más állatokhoz képest viszonylag magas.

A csökkentett takarmányfelvétel a hőstressz egyik első észrevehető következménye a baromfitenyésztésben. A megnövekedett vízfogyasztás egy másik válasz a hőstresszre. A baromfi magas környezeti hőmérsékleten történő elhelyezése, különösen magas páratartalom mellett, nemcsak a termelési teljesítményt rontja, hanem a bélrendszer épségét, a természetes védekező mechanizmusokat és a húsminőséget is.

Tudta -e?

A baromfiknál a hőstressz a takarmányfelvétel csökkenéséhez vezet, aminek következménye  a növekedési teljesítményhez szükséges energia és tápanyagok hiánya.

Támogatás szükséges

A magas környezeti hőmérséklet és a páratartalom oxidatív stresszhez vezet a baromfiknál. Gyors anyagcseréjük miatt, mely serkenti a szabad gyökök termelődését, a baromfi általában érzékenyebb a hőstresszre, mint más haszonállatok. A szervezet saját antioxidatív védelmi mechanizmusainak támogatása nélkül a szabad gyökök és az antioxidánsok termelődése közötti egyensúly gyorsan felborul. Fontos, hogy a baromfi a tápanyagok felhasználásának támogatásával megkapja azt a mennyiségű energiát, amelyre szüksége van a normálisan működő immunrendszer és a stabil bélműködés fenntartásához. Emellett a növényi eredetű antioxidánsok támogathatják a madár normál antioxidatív kapacitásának fenntartását.

A cél, hogy a takarmányfelvétel és tápanyag-felhasználás támogatásával biztosítsa a baromfinak a szükséges energiát, amelyre a normálisan működő természetes védekezőrendszer és a stabil bélműködés fenntartásához van szüksége.

Kihívások és megoldások Baromfi

Érdekelnek más kihívások és megoldások?

Hűsítsen a természet erejével:

Biostrong® Comfort – Fitogén kényelem kedvezőtlen körülmények között

  • ​​​​​​Javítja a növekedési teljesítményt és a takarmányértékesítő képességet még kedvezőtlen körülmények között is.
  • A növényi eredetű antioxidánsok hozzájárulnak a madarak természetes ellenálló képességének támogatásához.

A Biostrong® Comfort fitogén takarmány-adalékanyagot kifejezetten a baromfi táplálásának támogatására fejlesztették ki, még magasabb hőmérsékleten is. A Biostrong® Comfort flavonoidok, illóolajok és egyéb fitogén hatóanyagok speciális összetétele, mely támogatja a takarmányfelvételt és a baromfi természetes jólétét. Magas komfortérzet a jobb teljesítményért.

Természet, ami működik - tudományosan igazolt.

A takarmány Biostrong® Comfort-tal történő kiegészítése hozzájárul a testtömeg-gyarapodás és a takarmányértékesülés javításához még hőstressz esetén is.

1 Tellez Jr, Guillermo & Tellez, Guillermo & Dridi, Sami. 2017. Heat Stress and Gut Health in Broilers: Role of Tight Junction Proteins. Adv Food Technol Nutr Sci Open J. 3(1): e1-e4.
*Ciklusos hőstresszes körülmények között, P107, P110, P121, brojlercsirkéken végzett 3 kísérlet összehasonlítása.

Delacon szakértő

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolgáltatások

Küldj nekünk üzenetet

* Kötelezõ