Sertés

Választás utáni kihívások malacoknál

A v√°laszt√°s stresszes idŇĎszak a fiatal malacok sz√°m√°ra: a v√°laszt√°s sor√°n √©s az azt k√∂vetŇĎ 10-14 napban a malacok nagy kih√≠v√°sokkal n√©znek szembe. Ez egy versenyfut√°s az idŇĎvel: a malacot elv√°lasztj√°k az anyj√°t√≥l, √ļj k√∂rnyezetbe ker√ľl, √ļj t√°rsakkal √©s kev√©sb√© em√©szthetŇĎ, m√°s form√°ban k√≠n√°lt takarm√°nnyal.

Ugyanakkor em√©sztŇĎrendszere √©s immunrendszere m√©g nem el√©g fejlett ahhoz, hogy megbirk√≥zzon ezekkel a v√°ltoz√°sokkal. Ez gyakran √©tv√°gytalans√°got, √©s ennek k√∂vetkezt√©ben cs√∂kkent takarm√°ny- √©s t√°panyagfelv√©telt eredm√©nyez. K√ľl√∂n√∂sen a v√°laszt√°s ut√°ni cs√∂kkent takarm√°nyfelv√©tel tekinthetŇĎ a b√©lrendszeri egyens√ļlyhi√°ny elŇĎjeleinek.

A bélrendszer egészségének fenntartása a siker kulcsa

A malacok b√©lrendszer√©nek fejlŇĎd√©s√©ben k√ľl√∂nbs√©get lehet tenni a k√∂zvetlen√ľl a sz√ľlet√©s ut√°ni √©s a k√∂r√ľlbel√ľl 3-6 h√©ttel k√©sŇĎbbi szakasz k√∂z√∂tt. M√≠g az elsŇĎ f√°zisban a kolosztrum bevitele elengedhetetlen a b√©lrendszer v√©delme, n√∂veked√©se √©s √©r√©se szempontj√°b√≥l, addig a v√°laszt√°s ut√°ni idŇĎszakban a legnagyobb a b√©lrendszeri probl√©m√°k kialakul√°s√°nak kock√°zata. A c√©lnak itt a magas takarm√°nyfelv√©tel biztos√≠t√°s√°nak kell lennie √≠zletes √©s j√≥l em√©szthetŇĎ takarm√°nyok r√©v√©n, hogy kiel√©g√≠ts√ľk a malacok energiasz√ľks√©glet√©t, t√°mogassuk az em√©sztŇĎrendszer√ľk mikrobiol√≥giai egyens√ļly√°t √©s biztos√≠tsuk a b√©l norm√°l eg√©szs√©g√©nek kialakul√°s√°t az elv√°laszt√°s ut√°n.

A b√©lrendszer √©s annak mikrobi√≥t√°j√°nak fejlŇĎd√©se a kulcsa a j√∂vedelmezŇĎ sert√©steny√©szt√©snek. Az eg√©szs√©ges b√©lrendszerben a takarm√°ny t√°panyagai hat√©konyan alakulnak √°t. A malacok nagyobb n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nye ler√∂vid√≠ti a piaci s√ļly el√©r√©s√©hez sz√ľks√©ges idŇĎt √©s n√∂veli a sert√©steny√©szt√©s j√∂vedelmezŇĎs√©g√©t.

A j√∂vŇĎben a hagyom√°nyos megold√°sok m√°r nem mŇĪk√∂dhetnek

Val√≥sz√≠nŇĪleg √Ėn is tudja, hogy az antimikrobi√°lis rezisztencia kialakul√°s√°nak cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben egyre ink√°bb val√≥s√°gg√° v√°lnak az antibiotikus szerek profilaktikus c√©l√ļ felhaszn√°l√°s√°nak jogi korl√°toz√°sai - √©s nem csak az EU-ban. Ez n√∂veli a gazd√°k f√©lelm√©t a vesztes√©gektŇĎl, a gy√≥gyszerk√∂lts√©gektŇĎl, valamint az eg√©szs√©g √©s a j√≥l√©t vesz√©lyeztet√©s√©tŇĎl. Az antibiotikus szerek haszn√°lata mellett a cink-oxid (ZnO) hozz√°ad√°sa a takarm√°nyhoz kor√°bban bevett gyakorlat volt a v√°laszt√°s ut√°ni kih√≠v√°sok megelŇĎz√©s√©re √©s a b√©l norm√°l eg√©szs√©gi √°llapot√°nak fenntart√°s√°ra.

K√©rd√©ses azonban, hogy a ZnO r√©szt vesz-e az antibiotikum-rezisztencia kialakul√°s√°ban, valamint a kiv√°laszt√≥d√≥ cinkionok magas szintje miatt k√∂rnyezetv√©delmi agg√°lyok mer√ľlnek fel. Mivel a ZnO 2022-re betilt√°sra ker√ľl az EU-ban, itt az ideje, hogy az √°llatok b√©lrendszer√©nek az √©rz√©keny v√°laszt√°si idŇĎszakban term√©szetes anyagokkal t√∂rt√©nŇĎ megerŇĎs√≠t√©s√©vel a nem gy√≥gyszeres alternat√≠v√°kra √∂sszpontos√≠tsunk a megelŇĎzŇĎ v√©delem jegy√©ben.

Kihívások és megoldások sertés

Szeretne többet megtudni más kihívásokról és megoldásokról?

A választott malacok fitogén támogatása:

Fresta¬ģ Protect - a malacok t√°mogat√°sa az elv√°laszt√°s ut√°n

  • kifejezetten a malacok v√°laszt√°s ut√°ni ig√©nyeihez igazodva
  • fokozza az √≠zletess√©get √©s a takarm√°nyfelv√©telt a v√°laszt√°s ut√°n
  • t√°mogatja az eg√©szs√©ges b√©lrendszer fenntart√°s√°t kih√≠v√°st jelentŇĎ k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, hozz√°j√°rulva ezzel az √°ltal√°nos j√∂vedelmezŇĎs√©ghez

A Fresta¬ģ Protect-tel a Delacon egy olyan fitog√©n takarm√°ny-kieg√©sz√≠tŇĎt fejlesztett ki, amely kifejezetten a v√°laszt√°s ut√°ni f√°zisban l√©vŇĎ malacok ig√©nyeihez igazodik. Az ill√≥olajok, ny√°kanyagok √©s flavonoidok √≠zletes √∂sszet√©tele t√°mogatja a takarm√°nyfelv√©telt √©s az em√©szthetŇĎs√©get, √©s seg√≠t fenntartani a b√©l norm√°l eg√©szs√©g√©t a v√°laszt√°s ut√°n. √ćgy a v√°laszt√°s ut√°ni takarm√°ny Fresta¬ģ Protect-tel val√≥ kieg√©sz√≠t√©se hozz√°j√°rul a sert√©steny√©szt√©s √°ltal√°nos j√∂vedelmezŇĎs√©g√©hez.

Term√©szet, ami mŇĪk√∂dik - tudom√°nyosan bizony√≠tottan.

A Fresta¬ģ Protect-tel v√©gzett vizsg√°latok kimutatt√°k, hogy az eg√©szs√©ges b√©lrendszer cs√∂kkentheti a v√°laszt√°s ut√°ni hasmen√©sre val√≥ hajlamot, √©s ennek eredm√©nyek√©nt cs√∂kkentheti a gy√≥gyszerk√∂lts√©geket.

*Egyetemi kísérlet malacokon elválasztás után, Németország (p<0,001)

Delacon szak√©rtŇĎ

Vegye fel a kapcsolatot

Megan Koppen
RTM Poultry, Sales Group North America

Telefon: +1 (630) 731-0250
e-mail:

Delacon szolg√°ltat√°sok

K√ľldj√∂n nek√ľnk √ľzenetet

* K√∂telez√Ķ