Fitogének - Fedezze fel a természet erejét
Mik azok a fitogének?
"A fitogének gyógynövények, fűszerek, és egyéb növények kivonatainak standardizált keverékei, melyek bizonyítottan hatékonyak."
Ismerjük a teljes fitogén univerzumot
A Delacon fitogén takarmány-kiegészítői több, mint 100 természetes összetevőt tartalmaznak, amelyek számos különböző hatóanyagcsoportba tartoznak.

A növényi kivonatokat felhasználó fitogén takarmány-kiegészítők a szintetikus, természetazonos anyagokhoz képest nagyobb hatásmechanizmust mutatnak az állatok takarmányozásában. Ez az előny a növényen belüli összes hatóanyag szinergikus hatásán alapul, amely nem redukálódik egyetlen vezető anyag hatására.
A kihívás a természetes anyagok megfelelő kombinációinak megtalálása, a hatóanyagok közötti szinergia teljes kihasználtsága mellett. A természet erejének egyesítése e bizonyítottan hatékony takarmány-adalékanyagokban kulcsfontosságú számunkra.
Kattintson egy anyagra, hogy további információkat kapjon!


Csillagánizs
Az Illicum verum egy örökzöld fa, amely Kínában és Vietnamban él természetes módon. A "csillagánizs" elnevezés a növény terméseinek csillag alakjából pericarpiumaiból és ánizsszerű ízéből származik. A csillagánizst a hagyományos kínai orvoslásban a megfázás tüneteinek és a fájdalom enyhítésére használják.
A csillagánizs illóolaja főként transz-anetolt tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, parazitaellenes és antioxidáns hatású. Ezen túlmenően a fiziológiai méregtelenítési mechanizmusok fontos részeinek számító fázis II enzimek indukálójaként is alkalmazzák.
Tudtad?
- A csillagánizs a kocák és malacok takarmányában növeli a napi takarmányfelvételt.
- Az izolált transz-anetol hatásos különböző baktériumok, élesztőgombák és számos gombatörzs ellen.


Gyömbér
A sárga virágú gyömbér gyökerét a hagyományos kínai és indiai orvoslás évszázadok óta használja. A gyömbérgyökér illóolajokat és csípős anyagokat tartalmaz. Ezek a bél perisztaltikájának aktiválására és a nyálelválasztás fokozására használhatók.
A gyömbér illóolajában lévő hatóanyagok serkentik az étvágyat. A csípős anyagok, mint a gingerol, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, befolyásolják az anyagcserét és elősegítik az értágulást.
Tudtad?
- A gyömbér a tyúkok étrendjében növeli a tojástermelést és csökkenti a tojás koleszterinszintjét.
- A gyömbér pozitív hatással van a gyomorszekrécióra és az emésztőenzimek aktivitására.


Hagyma
A hagymát az egész világon termesztik és használják. Ez a zöldség szinte nélkülözhetetlen minden konyhában, az ételek ízének fokozására és az étvágy serkentésére használják.
Ezen felül a hagyma illóolajai jótékony hatást gyakorolnak a légzőszervi funkciókra, például az enzimaktivitás szabályozásával és a hörgők szűkületének gátlásával asztmaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
Tudtad?
- A hagyma illóolajai gátolják számos gyomor-bélrendszeri parazita növekedését.
- A hagymában lévő kénorganikus vegyületek elnyelik az oxidáló anyagokat, és így megakadályozzák a gyulladáskeltő hírvivő anyagok képződését.
- A hagyma javítja az immunglobulinok szintézisét a brojlerekben.


Kömény
A kömény a sárgarépafélék családjába tartozik. Félhold alakú termései illóolajokat és zsírokat tartalmaznak. A kömény fő hatóanyaga, a karvon elsősorban a kömény jellegzetes szagáért felelős, és mérsékelten görcsoldó hatású, antimikrobiális hatással párosul.
Ezenkívül a kömény serkenti a gyomornedv és a nyál kiválasztását. Görcsoldó hatása és a simaizomszövetre gyakorolt lazító hatása miatt a kömény hatékonyan használható karminatívumként.
Tudtad?
- A kömény limonént tartalmaz, amely támogatja a szervezet méregtelenítő rendszerét.
- A köményalkoholok, a kömény természetes vegyületei, javítják a vékonybél morfológiáját, mivel növelik a villus magasságát és ezáltal az abszorpciós felületet.


Len
A lent, a lenfélék családjába (Linaceae) tartozó növényt elsősorban rostjai miatt termesztették, amelyekből lenvászon készült, máspdsorban pedig tápláló magjai miatt, amelyekből lenolajat nyertek. A lenolaj gazdag esszenciális omega-3 zsírsavakban és linolénsavban. További fontos összetevői a nyálkaanyagok, glikozidok és lignánok.
Amikor megesszük a lenmagot, elkezd alaposan felpezsegni a bélben, és így aktiválja a bélfalban lévő nyújtási receptorokat. Ez szabályozza a bélben áthaladó táplálék tranzitidejét. Továbbá a lenmag lignánjai antioxidatív hatást mutatnak.
Tudtad?
- A bélben a lenrost a koleszterinhez kötődik és megakadályozza annak felszívódását.
- Az omega-3 zsírsavak felelősek a lenmagolaj "halszagáért".


Fekete Bors
A fekete bors az egyik leggyakoribb fűszer, amelyet a világ minden táján előszeretettel használnak a gasztronómiában - már az ókor óta alkalmazzák mind az íze miatt, mind pedig hagyományos gyógyszerként.
A fekete bors csípős anyagai serkentik az emésztőenzimek és a gyomornedvek kiválasztását. Ezenkívül a fekete bors étvágyfokozó hatást fejt ki. Jellegzetes csípős ízéért elsősorban az alkaloid piperin felelős. Piperidinből és piperinsavból áll.
Tudtad?
- A terpének adják a feketebors antibakteriális tulajdonságát, a baktériumok sejtfalának átszúrásával.
- Az emésztőenzimek serkentésével a piperin csökkenti a gyomor-bélrendszeri tranzitidőt.
- A piperin javítja más anyagok, például a kurkumin felszívódási sebességét.


Quebracho tanninok
A quebracho Dél-Amerika Gran Chaco régiójában nő. A Quebracho növény fő jellemzője a nagyon kemény, tartós "fejszetörő" fája.
A növények kérgéből kivont kondenzált tanninok (más néven proantocianidinek) olyan flavánokból állnak, mint a leuko-fisetinidin. Ezek a tanninok bizonyítottan befolyásolják a tápanyagok emészthetőségét és a bélrendszer mikrobiótáját.
Tudtad?
- A quebracho tanninok csökkentik a tehenek metánkibocsátását.
- A Quebracho-ból származó kivonatok bakteriosztatikus hatást mutatnak számos mikroorganizmussal szemben.
- A quebracho tanninok magas antioxidáns potenciállal rendelkeznek, és védik a szervezetet a gyulladásoktól.


Kurkuma
A kurkuma aktív vegyülete a kurkumin, amely a kurkuma fő élettani hatásaiért felelős. A kurkumin felelős a kurkuma mélynarancs-sárga színéért is.
A kurkuma illóolajai és kurkuminoidjai gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásukról ismertek. A kurkumin továbbá javíthatja az epeáramlást és támogatja a tápanyagok emészthetőségét
Tudtad?
- A kurkumin immunstimuláló hatású.
- Gyulladáscsökkentő hatása miatt a kurkumin segíthet az ízületi gyulladásban.
- A kurkumin zsírban oldódik, de vízben viszont alig.


Kakukkfű
A Thymus vulgaris illóolaja kiváltja a hörgők szekrécióját és javítja a hörgő csillók mozgékonyságát. A kakukkfűolaj egyes hatóanyagainak görcsoldó hatása mellett bakteriosztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékonyan gátolja egyes baktériumok enzimeit.
A kakukkfűolaj egyik fő alkotóeleme a timol, egy fenolos monoterpenoid. A timol számos különböző biológiai hatást fejt ki, többek között antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és fájdalomcsillapító hatástú.
Tudtad?
- Antibakteriális aktivitása miatt a timolt élelmiszer tartósítószerként használják, gátolja az élelmiszerrel terjedő kórokozók szaporodását és meghosszabbítja az eltarthatósági időt.
- A timolnak szúnyogok és más ektoparaziták elleni repellens hatása van.


Citrusfélék
A citrusfélék Ázsia szubtrópusi és trópusi régióiban és a Maláj-szigetvilágban őshonosak. A citrusfélék nemzetségébe virágzó fák és cserjék tartoznak, amelyek citrusféléket, például citromot, narancsot, grépfrútot, pomelót és lime-ot termelnek.
A citrusfélék magas C-vitamin-tartalmukról ismertek.
A citrom jellegzetes keserű ízét például a citromsav magas koncentrációja okozza. A citrusfélék héjának olajában a limonén, egy viszonylag stabil monoterpén a fő összetevő. Biológiai tevékenységek széles skáláját kínálja, beleértve az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, hepatoprotektív és immunmoduláló hatásokat.
Tudtad?
- A C-vitamin csapdába ejti a szabad gyököket és a reaktív oxigénfajokat, és részt vesz az E-vitamin regenerációjában.
- A naringenin, egy bioflavonoid, amely különböző citrusfélékben van jelen, a gyulladásos faktorok szabályozásának visszaszorítása révén ízületi gyulladás elleni tulajdonságokkal rendelkezik.


Quillaja
A Quillaja saponaria hatóanyagai triterpenoid szaponinok, amelyeket főként a növény kérgéből vonnak ki (de a fát is használják). Ezek a vegyületek állatokban és emberekben egyaránt gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásúnak bizonyultak.
Az állatok takarmányában a quillaja szaponin kivonatokat elsősorban a bélmikrobák által termelt káros gázok, például az ammónia termelésének csökkentésére használják. Ez segíthet a haszonállatok egészségének javításában, valamint a kellemetlen szagok és a környezetszennyezés csökkentésében.
Tudtad?
- A Quillaja kéregből származó szaponinok természetes bélsármentesítők.
- A quillaja szaponinokat adjuvánsként használják az állatgyógyászati vakcinákban.
- A szaponinok táplálásának következményei közé tartozik a koleszterin anyagcserére, a sejtmembrán integritására és a vírusölő aktivitásra gyakorolt hatás.
“Folyamatosan új növényi vegyületeket fedezünk fel és alkalmazunk: A növényi univerzum feltárása a jobb élet érdekében.“