Növénytani kutatás

[Translate to Hungarian:] © GettyImages
Természettudomány a javából - fitogén kutatás

Az alapkutatástól a terepkutatásig

Mi vagyunk a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok vezetŇĎ szak√©rtŇĎi - nem v√©letlen√ľl: idŇĎben mindig elŇĎr√©bb j√°runk. A Delacon k√∂zel h√°rom √©vtizeddel ezelŇĎtt alkotta meg a fitog√©n kifejez√©s fogalm√°t, √©s "A n√∂v√©nyi univerzum felnyit√°sa a jobb √©let√©rt" v√≠zi√≥nknak megfelelŇĎen az√≥ta is minden erŇĎnkkel azon vagyunk, hogy a term√©szet erej√©t kihaszn√°lhassuk. C√©lunk nem csup√°n a biztons√°gos √©s nagy hat√©konys√°g√ļ takarm√°ny-adal√©kanyagok kifejleszt√©se az √°llati takarm√°nyoz√°shoz, hanem az is, hogy bizalmat kelts√ľnk a vil√°g n√∂v√©nyzet√©nek term√©szetes potenci√°lj√°ban rejlŇĎ lehetŇĎs√©gek ir√°nt.

K+F csapat

A bizalom megteremtése a tudás megteremtésével

Hogyan √©rj√ľk el c√©ljainkat? Mi a Delacon-n√°l meg vagyunk gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy a fenti c√©lokat egy √©s ugyanazon √ļton tudjuk el√©rni: Minden nap kem√©nyen t√∂reksz√ľnk arra, hogy elk√©pzel√©s√ľnket tudom√°nyos adatokkal t√°masszuk al√°. Multinacion√°lis kutat√°si √©s fejleszt√©si csapatunkban k√ľl√∂nb√∂zŇĎ tudom√°ny√°gak szak√©rtŇĎi dolgoznak. Ezen egyes szakter√ľletek kombin√°ci√≥ja cs√ļcsteljes√≠tm√©nyŇĪ tud√°sk√∂zpontot eredm√©nyez, hasonl√≥an a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagainkban megjelenŇĎ k√ľl√∂nb√∂zŇĎ hat√≥anyagok szinergikus hat√°saihoz.

K+F csapatunk minden tud√≥sa egy adott fajra vonatkoz√≥ speci√°lis ismereteivel hozz√°j√°rul a kiv√°l√≥ kutat√°shoz √©s a folyamatosan n√∂vekvŇĎ belsŇĎ know-how-hoz. R√°ad√°sul csapatunk minden tud√≥sa m√©g egy plusz felelŇĎss√©gi ter√ľletet is v√°llal, illetve k√ľl√∂n speci√°lis t√©m√°n dolgozik. √ćgy a Delacon szakembereinek felhalmozott tud√°sa √∂sszead√≥dik, √©s egyes√≠ti az immunol√≥gia, a mikrobiol√≥gia vagy a molekul√°ris sejtbiol√≥gia tudom√°nyos ter√ľleteit - ez az a tud√°s √©s szak√©rtelem, amely a Delacont egyediv√© teszi, √©s amely megk√ľl√∂nb√∂ztet minket m√°sokt√≥l.

K√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥dszerek alkalmaz√°sa

Kutat√°s a legmagasabb szinten

Kutat√°saink fŇĎ c√©lja olyan √ļj n√∂v√©nyi vegy√ľletek √©s kombin√°ci√≥ik felkutat√°sa, illetve √©rt√©kel√©se, amelyek teljes m√©rt√©kben kiakn√°zz√°k a takarm√°nyoz√°sban rejlŇĎ lehetŇĎs√©geket, mint p√©ld√°ul a takarm√°nyhasznos√≠t√°s jav√≠t√°sa, a napi s√ļlygyarapod√°s n√∂vel√©se, az √°llatok eg√©szs√©gi √°llapot√°nak t√°mogat√°sa √©s a k√∂rnyezeti kibocs√°t√°sok cs√∂kkent√©se. Ahhoz, hogy m√©ly betekint√©st nyerj√ľnk ezekbe az √©rdeklŇĎd√©si ter√ľletekbe, vil√°gszerte egy√ľttmŇĪk√∂d√ľnk egyetemekkel √©s kutat√≥k√∂zpontokkal. Ezen k√≠v√ľl k√©t nemzeti kutat√°si programban is r√©szt vesz√ľnk: az osztr√°k takarm√°ny- √©s √©lelmiszerminŇĎs√©g-biztons√°gi √©s innov√°ci√≥s kompetenciak√∂zpont (FFoQSI) √©s a "Josef-Ressel-Zentrum f√ľr phytogene Wirkstoffforschung" keret√©ben √ļjonnan kifejlesztett in vitro tesztekkel olyan m√©lyrehat√≥ adat√°llom√°nyt hozunk l√©tre, amely a k√©sŇĎbbi in vivo k√≠s√©rletek alapj√°t k√©pezi.

Ez a szil√°rd tudom√°nyos h√°l√≥zat lehetŇĎv√© teszi sz√°munkra, hogy k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥dszerekkel hozzunk l√©tre adatokat: √ćgy a fitog√©n anyagok hat√°smechanizmus√°t m√©g j√≥l ellenŇĎrz√∂tt stresszk√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt (hŇĎstressz, fertŇĎz√©sek) is ki tudjuk √©rt√©kelni, speci√°lisan kialak√≠tott in-vitro tesztek seg√≠ts√©g√©vel, C. elegans √©s sejtkult√ļr√°k (CaCo2-sejtek √©s HepG-sejtek) seg√≠ts√©g√©vel. A fenntarthat√≥s√°got (a Delacon egyik alap√©rt√©k√©t) figyelembe v√©ve, ahol csak lehets√©ges, illetve c√©lszerŇĪ, ker√ľlj√ľk az √°llatk√≠s√©rleteket: Az √≠g√©retes eredm√©nyek ellenŇĎrz√©se √©rdek√©ben a Delacon in vivo k√≠s√©rleteket v√©gez, p√©ld√°ul a v√°llalat tulajdon√°ban l√©vŇĎ PNRC kutat√≥gazdas√°gban, √©s az √≠gy kapott eredm√©nyeket a vil√°g k√ľl√∂nb√∂zŇĎ r√©gi√≥iban v√©gzett terepi k√≠s√©rletekben is megism√©tli.

Tudományos adatok az állattenyésztési nyilvántartások alapjaként

Siker√ľnk minket igazol

Tudom√°nyosan megalapozott kutat√°si adatb√°zisunknak k√∂sz√∂nhetŇĎen a Delacon az elsŇĎ √©s mindeddig egyetlen v√°llalat, amely k√©t zootechnikai t√∂rzsk√∂ny enged√©lyt kapott az EU-t√≥l fitog√©n term√©kekre - Fresta¬ģ F v√°lasztott malacok sz√°m√°ra √©s Biostrong¬ģ 510 EC baromfik sz√°m√°ra. Ez a nyilv√°ntart√°sba v√©tel a takarm√°ny-adal√©kanyagok arany szabv√°nya, √©s bizony√≠tja az √°llatok teljes√≠tm√©ny√©re gyakorolt √©lettani elŇĎny√∂ket. 

Tudom√°nyos alap√ļ szeml√©let√ľnknek k√∂sz√∂nhetŇĎen k√©pesek vagyunk a hitet alapvetŇĎ ismeretekk√© alak√≠tani.