© GettyImages / melaniekjones

Fitogének GYIK

A fitog√©n takarm√°ny-kieg√©sz√≠tŇĎk, amelyeket √°ltal√°ban n√∂v√©nyi alap√ļ takarm√°ny-adal√©kanyagokk√©nt vagy botanikai anyagokk√©nt hat√°roznak meg, a takarm√°nyoz√°sban haszn√°lt term√©szetes anyagok egy csoportj√°t k√©pviselik. Ezek az anyagok gy√≥gyn√∂v√©nyekbŇĎl, fŇĪszerekbŇĎl, m√°s n√∂v√©nyekbŇĎl √©s azok kivonataib√≥l sz√°rmaznak.

A Delacon a fitog√©neket gy√≥gyn√∂v√©nyek, fŇĪszerek, egy√©b n√∂v√©nyek √©s kivonataik bizony√≠tottan hat√©kony, standardiz√°lt kever√©keik√©nt hat√°rozza meg.

Néha az "illóolajok" kifejezést szinonimaként használják a fitogénekre. Az illóolajok azonban csak egy anyagcsoportot képviselnek a fitogén univerzumban.

Az ill√≥olajok mellett tanninok, ny√°lkaanyagok, flavonoidok, szaponinok, keserŇĪ √©s cs√≠pŇĎs anyagok eg√©sz√≠tik ki a fitog√©n univerzumot.

A fitog√©nek sikeresen alkalmazhat√≥k a hagyom√°nyos, AGP-mentes vagy antibiotikummentes takarm√°nyoz√°si programokban. A takarm√°nyoz√°si strat√©gia meghat√°roz√°s√°nak elsŇĎ l√©p√©se a termel√©si c√©lok √©s a fitog√©n takarm√°ny-kieg√©sz√≠tŇĎk bevitel√©vel el√©rni k√≠v√°nt elŇĎny√∂k √©rt√©kel√©se, majd a term√©kek hat√°smechanizmus√°nak m√©rlegel√©se. A fitog√©nek olyan √∂sszetett hat√°smechanizmusokat k√≠n√°lnak, amelyek t√°mogathatj√°k a n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nyt, megk√∂nny√≠thetik a t√°panyagok em√©szthetŇĎs√©g√©t √©s elŇĎseg√≠thetik a b√©lrendszer eg√©szs√©g√©t.

A fitog√©n szerek haszn√°lata nem j√°r a rezisztencia kialakul√°s√°nak kock√°zat√°val, mivel a quorum sensing g√°tl√°s nevŇĪ funkci√≥ja r√©v√©n a bakt√©riumok virulenci√°j√°t cs√∂kkenti, nem pedig elpuszt√≠tja ŇĎket. Ez√©rt nincs sz√ľks√©g a term√©kek rot√°ci√≥j√°ra.

Term√©szetesen a fitog√©n term√©kek felv√©tel√©nek idŇĎtartama a termel√©si c√©lt√≥l √©s a k√∂lts√©g-haszon egyens√ļly figyelembev√©tel√©vel kisz√°m√≠tott j√≥t√©kony hat√°sokt√≥l f√ľgg. A sz√©les k√∂rŇĪ hat√©konys√°ggal √©s bizony√≠tott hat√°ssal rendelkezŇĎ fitog√©n term√©kek adagol√°sa a teljes n√∂veked√©si idŇĎszak alatt aj√°nlott.

Mi a Delaconn√°l nem haszn√°ljuk az ill√≥olajokat √∂nmagukban. ElŇĎsz√∂r is, nem minden ill√≥olajnak van anti kokcidia hat√°sa. M√°sodszor, az ill√≥olajok m√°s fitog√©n √∂sszetevŇĎkkel val√≥ kombin√°ci√≥j√°nak gyullad√°scs√∂kkentŇĎ, vagy immunmŇĪk√∂d√©st t√°mogat√≥ hat√°sa, √°ltal√°ban nagyobb, mint egy-egy k√ľl√∂n √∂sszetevŇĎ√©. A kombin√°lt term√©kek a t√∂bbf√©le hat√°sm√≥dnak k√∂sz√∂nhetŇĎen szinergikus hat√°st biztos√≠tanak.

Mivel a n√∂v√©nyekben l√©vŇĎ hat√≥anyagok term√©szetes v√°ltoz√©konys√°ggal rendelkeznek, szigor√ļ minŇĎs√©gir√°ny√≠t√°si elj√°r√°sokat kell alkalmazni a fitog√©n term√©kek egyenletes minŇĎs√©g√©nek biztos√≠t√°sa √©rdek√©ben.

Az egyes fitog√©n vegy√ľletek valamennyi forr√°sa rendelkezik GRAS (√°ltal√°nosan biztons√°gosnak elismert) st√°tusszal. Nincs biztons√°gi kock√°zat, m√©g az √∂sszetevŇĎk kombin√°ci√≥i eset√©ben sem. A GRAS st√°tuszon t√ļl a kombin√°ci√≥kat elŇĎsz√∂r sz√∂vetteny√©szt√©si modellekben tesztelik, hogy megerŇĎs√≠ts√©k, nincsenek antagonista hat√°saik √°llatokon. A n√∂v√©nyv√©dŇĎ szerek zootechnikai nyilv√°ntart√°sba v√©tele a takarm√°nyt√≥l az √©lelmiszerig tart√≥ l√°ncban a biztons√°goss√°g egy √ļjabb igazol√°sa.