PNRC: Alkalmazott tudom√°nyok a fitogenetik√°ban

PNRC: a Delacon teljes eg√©sz√©ben saj√°t tulajdon√ļ kutat√≥k√∂zpontja

Alkalmazott tudom√°nyok a fitogenetik√°ban

A Delacon-n√°l semmit sem b√≠zunk a v√©letlenre: a fitog√©n term√©kek vil√°gpiaci vezetŇĎ szerep√©nek komolyan v√©tel√©t bizony√≠tja az is, hogy nemcsak kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ term√©keket √°ll√≠tunk elŇĎ, hanem saj√°t magunk teremt√ľnk megfelelŇĎ infrastrukt√ļr√°t, amely lehetŇĎv√© teszi sz√°munkra, hogy m√°s int√©zm√©nyektŇĎl f√ľggetlen√ľl v√©gezz√ľk a tudom√°nyos vizsg√°latainkat.

2011 Performing Nature Research Center (PNRC) az egyik legnagyobb ipari tulajdon√ļ k√≠s√©rleti k√∂zppontk√©nt nyitotta meg kapuit, ahol in vivo k√≠s√©rleteket v√©geznek szigor√ļan ellenŇĎrz√∂tt √©s szabv√°nyos√≠tott k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt.

A PNRC felgyors√≠tja saj√°t kutat√°si tev√©kenys√©g√ľnket

Innovációs gyorspálya

A PNRC lehetŇĎv√© teszi K+F csapatunk sz√°m√°ra, hogy az √ļjonnan kifejlesztett fitog√©n k√©sz√≠tm√©nyek hat√©konys√°g√°t k√∂zvetlen√ľl k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°llatfajokon tesztelje, ezzel nagyon r√∂vid idŇĎ alatt lehetŇĎv√© teszi a finomhangol√°st, felgyors√≠tva ezzel az eg√©sz innov√°ci√≥s folyamatot. A PNRC ki√©p√≠t√©sekor nagy hangs√ļlyt fektett√ľnk a k√≠s√©rletek szabv√°nyos√≠t√°s√°ra √©s reproduk√°lhat√≥s√°g√°ra.

√ćgy olyan cs√ļcstechnol√≥gi√°s, teljesen automatikus etetŇĎ- √©s itat√≥rendszert hoztak l√©tre, amely lehetŇĎv√© teszi a takarm√°ny rendk√≠v√ľl pontos kijuttat√°s√°t. Tov√°bb√° az √°llatok √©s az alkalmazottak k√∂zvetlen √©rintkez√©s√©nek minimaliz√°l√°sa, valamint a k√∂zvetlen szomsz√©ds√°gt√≥l val√≥ f√∂ldrajzi elszigetelts√©g egyar√°nt hozz√°j√°rul a magas szintŇĪ biol√≥giai biztons√°ghoz.

Rugalmas k√≠s√©rleti tervez√©s a gyorsan el√©rhetŇĎ eredm√©nyek √©rdek√©ben

A lehetŇĎ legt√∂bb v√°laszt√°si lehetŇĎs√©g fenntart√°sa az alkalmazott tudom√°nyok ter√©n a fitogenetik√°ban

A Delacon kutat√≥k√∂zpontj√°t brojler- √©s toj√≥ty√ļkok, pulyk√°k √©s kacs√°k, valamint sert√©sek √©s kistestŇĪ k√©rŇĎdzŇĎk k√≠s√©rleteinek elv√©gz√©s√©re tervezt√©k. A PNRC sz√≠ve az emisszi√≥s r√©szleg hermetikusan lez√°rt kamr√°kkal, amelyek lehetŇĎv√© teszik a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok hat√°s√°nak pontos elemz√©s√©t az amm√≥nia √©s az √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok termel√©s√©re a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ takarm√°nyforr√°sok metaboliz√°l√°sa sor√°n. Az elsz√≠vott levegŇĎ fotoakusztikus m√©r√©seivel tud√≥saink betekint√©st nyernek a sz√©n-dioxid, a met√°n, az amm√≥nia vagy a nitrog√©n-dioxid mennyis√©g√©be √©s idŇĎbeli elŇĎfordul√°sukba.

Mind a levegŇĎ mintav√©tele, mind a g√°zkoncentr√°ci√≥ m√©r√©se teljesen automatikusan, emberi beavatkoz√°s n√©lk√ľl t√∂rt√©nik, akt√≠van cs√∂kkentve a m√©r√©si hib√°kat. A PNRC-vel olyan hatalmas kutat√°si erŇĎmŇĪvet √©p√≠tett√ľnk ki, amely lehetŇĎv√© teszi a takarm√°ny √≠zletess√©g√©vel, a t√°panyagok em√©szthetŇĎs√©g√©vel, az √°llatok teljes√≠tm√©ny√©vel kapcsolatos k√≠s√©rletek v√©gz√©s√©t k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√∂rnyezeti felt√©telek mellett, sŇĎt, ellenŇĎrz√∂tt stresszhelyzetben is.

‚ÄúTerm√©keink kifejleszt√©s√©hez nem csak cs√ļcstechnol√≥gi√°t haszn√°lunk, hanem a cs√ļcstechnol√≥gi√°t a term√©szettel kombin√°ljuk.‚Äú

PNRC röviden:

  • Eur√≥p√°ban tal√°lhat√≥
  • 2011-ben alap√≠tott√°k
  • Az egyik legnagyobb, a v√°llalat tulajdon√°ban l√©vŇĎ, korszerŇĪ k√≠s√©rleti helysz√≠n ezen a ter√ľleten.
  • K√ľl√∂nb√∂zŇĎ szekci√≥k: brojler, toj√≥, emisszi√≥
  • Egyed√ľl√°ll√≥ lehetŇĎs√©g a glob√°lis szintŇĪ kibocs√°t√°sm√©r√©sekre
  • High-tech √©s teljesen automatikus etetŇĎ- √©s itat√≥rendszer