Zootechnikai nyilv√°ntart√°sba

Az állítások hivatalos bizonyítása

A n√∂v√©nyv√©dŇĎ szerek zootechnikai nyilv√°ntart√°sba v√©tele

Tudta, hogy az Európai Unióban minden fitogén terméknek át kell esnie a zootechnikai takarmány-adalékanyagként való engedélyezési eljáráson, a hatékonysági állításokat alátámasztására?

‚Äú√°llatteny√©szt√©sben alkalmazott takarm√°ny-adal√©kanyag minden olyan adal√©kanyag, amelyet a j√≥ eg√©szs√©gi √°llapot√ļ √°llatok teljes√≠tm√©ny√©nek kedvezŇĎ befoly√°sol√°s√°ra vagy a k√∂rnyezet kedvezŇĎ ir√°nyba t√∂rt√©nŇĎ befoly√°sol√°s√°ra haszn√°lnak‚Äú

A takarmányozási célra felhasznált adalékanyagokról szóló 1831/2003/EK rendelet 6. cikke

A legt√∂bb n√∂v√©nyi takarm√°ny-adal√©kanyaggal ellent√©tben, amelyek √©rz√©kszervi adal√©kanyagoknak (arom√°knak) minŇĎs√ľlnek, a Delacon volt az elsŇĎ √©s jelenleg egyetlen v√°llalat, amely 2012-ben √©s 2017-ben zootechnikai t√∂rzsk√∂nyvet kapott fŇĎbb fitog√©n term√©keire a sert√©s- √©s baromfitakarm√°nyoz√°s ter√ľlet√©n, mind az em√©szthetŇĎs√©gi, mind a teljes√≠tm√©nyparam√©terekre vonatkoz√≥an. A fitog√©n adal√©kanyagok hat√©konys√°g√°nak √©s biztons√°goss√°g√°nak f√ľggetlen √©rt√©kel√©s√©hez √∂sszetett enged√©lyez√©si elj√°r√°sra van sz√ľks√©g:

A fitog√©n adal√©kanyagok zootechnikai takarm√°ny-adal√©kanyagk√©nt t√∂rt√©nŇĎ nyilv√°ntart√°sba v√©tel√©nek elsŇĎ l√©p√©se a dosszi√© √©rt√©kel√©s√©re ir√°nyul√≥ k√©relem beny√ļjt√°sa, amelyet az Eur√≥pai Bizotts√°ghoz (EK) kell beny√ļjtani. Ennek a dosszi√©nak teljes, √°tfog√≥ √©s hiteles√≠tett adatokat kell tartalmaznia a takarm√°ny-adal√©kanyag biztons√°goss√°g√°r√≥l, minŇĎs√©g√©rŇĎl √©s hat√©konys√°g√°r√≥l.

A dosszi√© elk√©sz√≠t√©se gyakran √©vekig tart, mivel sz√°mos, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥dszereken alapul√≥ √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ (eur√≥pai) orsz√°gokban v√©gzett biztons√°gi √©s hat√©konys√°gi vizsg√°lat adatait kell beny√ļjtani.

A k√∂vetkezŇĎ l√©p√©sben az EU Bizotts√°ga megb√≠zza az Eur√≥pai Referencialaborat√≥riumot (EURL) √©s az Eur√≥pai √Člelmiszerbiztons√°gi Hat√≥s√°got (EFSA) a dosszi√© r√©szletes √©rt√©kel√©s√©vel.  Az EURL elemzi √©s √©rt√©keli a mint√°k relev√°ns param√©tereit, a m√≥dszereket √©s az adal√©kanyag nyomon k√∂vethetŇĎs√©g√©t a takarm√°nyl√°ncban (adal√©kanyag-elŇĎkever√©k-takarm√°ny). A teljes √©rt√©kelŇĎ jelent√©st be kell ny√ļjtani az EFSA-hoz.

Az Eur√≥pai Bizotts√°g utas√≠t√°s√°ra az EFSA-nak most az Eur√≥pai Bizotts√°g, a tag√°llamok √©s a k√©relmezŇĎ rendelkez√©s√©re kell bocs√°tania az adal√©kanyag biztons√°goss√°g√°r√≥l √©s hat√©konys√°g√°r√≥l sz√≥l√≥ tudom√°nyos v√©lem√©ny√©t. Ez a v√©lem√©ny azt mutatja be, hogy a takarm√°ny-adal√©kanyag k√©pes-e megfelelni a megfogalmazott √°ll√≠t√°soknak, √©s hogy biztons√°gos-e a c√©l√°llatok, a munkav√°llal√≥k, a fogyaszt√≥k √©s a k√∂rnyezet sz√°m√°ra.

Ezt az intenz√≠v √©rt√©kel√©st k√∂vetŇĎen az EFSA tudom√°nyos v√©lem√©nyt fogalmaz meg, amely a v√©gsŇĎ d√∂nt√©s alapj√°ul szolg√°l, √©s amelyet az Eur√≥pai Bizotts√°g a tag√°llamokkal egyet√©rt√©sben hagy j√≥v√°.

Tudta -e?

Min√©l √∂sszetettebb egy term√©k, ann√°l hosszabb idŇĎt vesz ig√©nybe az EFSA √°ltali √©rt√©kel√©s, szemben azokkal a term√©kekkel, amelyek csak n√©h√°ny, szinergikus hat√°st nem, vagy csak kis m√©rt√©kben kifejtŇĎ anyagokb√≥l √°llnak. A Delaconn√°l komplex n√∂v√©nyi alap√ļ fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagokat fejleszt√ľnk √©s gy√°rtunk, amelyek t√∂bb sz√°z egyedi vegy√ľletbŇĎl √°llnak. Az EFSA vizsg√°lja az egyes √∂sszetevŇĎk r√©szletes √∂sszet√©tel√©t, az ill√≥olajok √∂sszetevŇĎit, valamint az √∂sszes gy√≥gyn√∂v√©nyt √©s fŇĪszert. Ez√©rt a Delacon rengeteg kieg√©sz√≠tŇĎ inform√°ci√≥t, valamint rengeteg jelentŇĎs tanulm√°nyt √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥dszerekkel v√©gzett k√≠s√©rletet ny√ļjtott be.

Tudományos aranyszabvány - a Delaconnál és az iparágban is

Az √°llatteny√©szt√©s-technikai nyilv√°ntart√°sba v√©telt a takarm√°nyiparban tudom√°nyos "arany szabv√°nynak" tekintik, mivel a nyilv√°ntart√°sba v√©tellel az EFSA nemcsak a term√©k biztons√°goss√°g√°t, hanem hat√©konys√°g√°t is hivatalosan megerŇĎs√≠ti.

A kiterjedt kutat√°s √©s a magas szintŇĪ minŇĎs√©gir√°ny√≠t√°s az alapja a zootechnikai regisztr√°ci√≥ megszerz√©s√©nek - k√©t olyan kulcsfontoss√°g√ļ t√©nyezŇĎ, amely minden Delacon term√©k eset√©ben k√∂vetkezetes. Eddig k√©t Delacon term√©k ment kereszt√ľl a folyamaton; ezeket sikeresen bejegyezt√©k zootechnikai adal√©kanyagk√©nt:

 

  • A Fresta¬ģ F volt az elsŇĎ EU j√≥v√°hagyott zootechnikai fitog√©n takarm√°ny-kieg√©sz√≠tŇĎ. A Fresta F zootechnikai regisztr√°ci√≥j√°t 2012-ben hagyt√°k j√≥v√°, t√≠z √©ves √©rv√©nyess√©ggel. A legfelsŇĎbb f√ľggetlen hat√≥s√°gok megerŇĎs√≠tett√©k, hogy a Fresta¬ģ F jav√≠tja a v√°laszt√°si malacok n√∂veked√©si teljes√≠tm√©ny√©t.

  • A Biostrong¬ģ 510 EC hat√©kony lehet a csirk√©k √©s kisebb mad√°rfajok teljes√≠tm√©ny√©nek jav√≠t√°s√°ban, mind a h√≠zlal√°skor, mind toj√≥ty√ļkok tart√°sakor. Az EFSA 2016-ban biztons√°gosnak √©s hat√©konynak tal√°lta a term√©ket, 2017-ben pedig k√∂zz√©tett√©k az √°llatteny√©szt√©s-technikai t√∂rzsk√∂nyv√©t