© gettyimages

Whitepapers and dossziék

TOV√ĀBBI INFORM√ĀCI√ďK AZ AKTU√ĀLIS T√ČM√ĀKR√ďL
T√°j√©koztat√°sul: A dosszi√©k √©s a Whitepaper csak angolul √©rhetŇĎek el

Szakirodalmi kiadv√°nyok

Mi a helyzet a bélrendszerrel?

Dokumentáció

A bélrendszer egészsége monogasztrikus állatoknál

9. kiadvány, tudományos publikációnk

26 oldal

A t√©m√°k a k√∂vetkezŇĎk:

- A táplálkozás hatása a teljesítményre és a bélrendszer egészségére
- Aktuális kihívások és megoldások monogasztrikus állatoknál
- Kvórumérzékelés és patogenitás
- Kutat√°s a Delaconn√°l

 

A b√©lrendszerrŇĎl (2020)

H√°rom √©vvel ezelŇĎtt jelent meg az elsŇĎ Delacon-dokument√°ci√≥ a b√©lrendszer eg√©szs√©g√©rŇĎl, ‚ÄěA baromfi b√©lrendszer√©nek eg√©szs√©ge: jelenlegi kih√≠v√°sok √©s j√∂vŇĎbeli megold√°sok‚ÄĚ c√≠mmel. Ebben a m√°sodik dosszi√©ban friss√≠tett inform√°ci√≥kat mutatunk be a sert√©sek √©s baromfi b√©lrendszeri rendelleness√©geirŇĎl, tov√°bb√° bemutatjuk a Delacon leg√ļjabb fitog√©n megold√°sait az egygyomr√ļ √°llatok b√©lrendszer√©nek eg√©szs√©g-megŇĎrz√©s√©re.

Ami√≥ta az Eur√≥pai Uni√≥ 2006-ban betiltotta az antibiotikumok profilaktikus alkalmaz√°s√°t az √°llatok n√∂veked√©s√©nek elŇĎseg√≠t√©s√©re, ez vil√°gszinten is elkezdett terjedni. B√°r az antibiotikumok ter√°pi√°s alkalmaz√°sa az √°llatok j√≥l√©t√©nek biztos√≠t√°s√°ra tov√°bbra is elfogadott, az antibiotikumok kiv√°laszt√°sa azokra a szerekre korl√°toz√≥dik, amelyeket hum√°n vonatkoz√°sban nem haszn√°lnak, hogy elker√ľlj√©k az antibiotikum-rezisztencia esetleges kialakul√°s√°t. Antibiotikus hat√°suk miatt az ionoforos antikokcidiumok haszn√°lat√°t egyes r√©gi√≥kban jogszab√°lyok vagy a m√°rka√©p√≠t√©si politika r√©szek√©nt is korl√°tozz√°k (pl. "No Antibiotics Ever"). Nyilv√°nval√≥ teh√°t, hogy az egygyomr√ļ √°llatok b√©lrendszeri fertŇĎz√©sekkel szembeni ellen√°ll√≥ k√©pess√©g√©t serkentŇĎ alternat√≠v takarm√°ny-adal√©kanyagok ir√°nti kereslet tov√°bb fog n√∂vekedni, √©s arra sz√°m√≠tunk, hogy a fitog√©n megold√°sok kulcsszerepet kapnak majd.

Biostrong¬ģ 510 EC

Kiadv√°ny

Biostrong¬ģ 510 ECI sz√°m√ļ kiad√°s.
Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 8. sz√°ma

32 oldal

A témák közé tartoznak:

  • A Biostrong¬ģ 510 EC hat√°smechanizmusai
  • Az √°llatteny√©szt√©si nyilv√°ntart√°sba v√©tel folyamata
  • Jelenlegi kutat√°sok a Delaconn√°l

Biostrong¬ģ 510 EC: Tudjon meg t√∂bbet a Delacon baromfiknak sz√°nt zootechnikai takarm√°ny-adal√©kanyag√°r√≥l (2017)

Mind√∂ssze √∂t √©vvel azut√°n, hogy a Delacon sikeresen megszerezte az elsŇĎ t√∂rzsk√∂nyvet egy fitog√©n term√©kre, mint zootechnikai adal√©kanyagra, 2017. m√°rcius 9-√©n a Delacon megkapta a m√°sodik t√∂rzsk√∂nyvet is, ez√ļttal az egyik fitog√©n baromfiterm√©kre. A Biostrong¬ģ 510 EC megfelelt az Eur√≥pai Uni√≥ hat√≥s√°gainak magas √©rv√©nyes√≠t√©si k√∂vetelm√©nyeinek, amelyek bizony√≠tott√°k, hogy igazolhat√≥an k√©pes jav√≠tani a brojlercsirk√©k, a toj√≥k, a kisebb jelentŇĎs√©gŇĪ h√≠z√≥- √©s toj√≥ty√ļkok teljes√≠tm√©ny√©t. Ez a dosszi√© h√°tt√©rinform√°ci√≥kat ny√ļjt √Ėnnek a Biostrong¬ģ 510 EC √°llatteny√©szt√©sben alkalmazott adal√©kanyagk√©nt val√≥ t√∂rzsk√∂nyvez√©s √©rdek√©ben v√©gzett k√ľl√∂nb√∂zŇĎ k√≠s√©rletekrŇĎl, amelyeket a Biostrong¬ģ 510-re vonatkoz√≥ hat√©konys√°gi adatok is al√°t√°masztanak. A hat√°sok √©letkort√≥l val√≥ f√ľggetlens√©g√©re, az alom minŇĎs√©g√©re, a talp elv√°ltoz√°saira √©s a baromfih√ļs eltarthat√≥s√°g√°ra gyakorolt pozit√≠v hat√°saira, valamint a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ mad√°rfajokn√°l tapasztalt hat√©konys√°g√°ra vonatkoz√≥ r√©szleteken t√ļl, a Delacon szigor√ļ √©s szabv√°nyos√≠tott minŇĎs√©gir√°ny√≠t√°s√°r√≥l is tal√°l inform√°ci√≥kat, amely a Delacon √°ltal ismert, magas hat√°sfok√ļ fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok elŇĎ√°ll√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges.

A baromfi bélrendszerének egészsége

Kiadv√°ny

Bélrendszeri egészség a baromfiaknál

Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 7. sz√°ma

24 oldal

A t√©mak√∂r√∂k a k√∂vetkezŇĎk:
- A baromfi leggyakoribb bélrendszeri rendellenességei-
Táplálkozási stratégiák és fitogének a brojlercsirkék és pulykák bélrendszerének egészségének támogatására.

A baromfi b√©lrendszer√©nek eg√©szs√©ge: jelenlegi kih√≠v√°sok √©s j√∂vŇĎbeli megold√°sok (2016)

Minden eddigin√©l nagyobb hangs√ļlyt kap a baromfi b√©lrendszer√©nek eg√©szs√©ge.
Vil√°gszerte bŇĎv√ľlnek azok a ter√ľletek, ahol az √°llatteny√©szt√©sben a takarm√°nyba adagolt antibiotikumokat betiltj√°k, √©s a ter√°pi√°s antibiotikumok haszn√°lat√°nak cs√∂kkent√©s√©re vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°sokat vezetnek be. Ez √ļj kih√≠v√°sokhoz vezet, n√∂velve a b√©lrendszeri rendelleness√©gek elŇĎfordul√°s√°t, valamint kih√≠v√°sok el√© √°ll√≠tja a gazd√°kat √©s a takarm√°nyoz√°si szakembereket. A Delacon sz√≠vesen t√°mogatja a baromfitermelŇĎket abban, hogy megold√°sokat tal√°ljanak a b√©lrendszer eg√©szs√©g√©nek jav√≠t√°s√°ra, nemcsak fitog√©n takarm√°nyadal√©kokkal, hanem k√ľl√∂nb√∂zŇĎ t√°pl√°lkoz√°si strat√©gi√°kkal is. Ebben a dosszi√©ban sz√°mos szak√©rtŇĎ t√°rgyalja a baromfi b√©lrendszeri rendelleness√©geit √©s a brojlercsirk√©k, toj√≥k √©s pulyk√°k b√©lrendszer√©nek eg√©szs√©g√©t jav√≠t√≥ strat√©gi√°kat. Ezen k√≠v√ľl a Delacon bemutatja az antibiotikumok n√©h√°ny j√∂vŇĎbeli alternat√≠v√°j√°t.

Takarm√°nyoz√°si hat√©konys√°g k√©rŇĎdzŇĎkben

Kiadv√°ny

Takarm√°nyhat√©konys√°g a k√©rŇĎdzŇĎkben

Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 6. sz√°ma

24 oldal

 

A t√©mak√∂r√∂k a k√∂vetkezŇĎk:
- Alacsony takarm√°nyhat√©konys√°g a k√©rŇĎdzŇĎkben

- A teljesítmény és a takarmányhatékonyság javítása

- A bendŇĎ-mikrobi√≥ta √©s manipul√°ci√≥ja

 

A k√©rŇĎdzŇĎk takarm√°nyhat√©konys√°g√°nak √©s anyagcser√©j√©nek optimaliz√°l√°sa (2014)

Ez a dosszi√© a tej- √©s h√ļshaszn√ļ marh√°k takarm√°nyhat√©konys√°g√°nak jav√≠t√°s√°t vizsg√°lja minden szempontb√≥l. T√°rgyalja a takarm√°ny-adal√©kanyagok jelentŇĎs√©g√©t a bendŇĎ-mikrobi√≥ta manipul√°l√°s√°ban a takarm√°nyk√∂lts√©gek cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben, valamint a genetikai szelekci√≥ lehetŇĎs√©geit a takarm√°nyhat√©konys√°g jav√≠t√°s√°√©rt. A k√©rŇĎdzŇĎk t√°panyag-hasznos√≠t√°s√°val kapcsolatos megjegyz√©sek mellett tal√°l egy cikket a nitrog√©nhat√©konys√°gr√≥l, valamint az √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok cs√∂kkent√©s√©vel kapcsolatos inform√°ci√≥kr√≥l. K√ľl√∂n kiemel√©sk√©nt √∂sszefoglal√≥t adunk a k√ľl√∂nf√©le takarm√°ny-adal√©kanyagokr√≥l, valamint arr√≥l, hogy a bendŇĎre vagy az √°llat anyagcser√©j√©re gyakorolt hat√°suk r√©v√©n hogyan jav√≠tj√°k a k√©rŇĎdzŇĎk teljes√≠tm√©ny√©t √©s a fajlagot. Tov√°bb√° arr√≥l is olvashat, hogyan jav√≠that√≥ a takarm√°nyhat√©konys√°g a tejelŇĎ tehenek eg√©szs√©gszervez√©s√©nek optimaliz√°l√°s√°val √©s a megfelelŇĎ takarm√°nyoz√°si strat√©gi√°k k√∂vet√©s√©vel.

Tud√°sbŇĎv√≠t√©s a tudom√°nyban

Kiadv√°ny K√ľl√∂nsz√°m

Tud√°sbŇĎv√≠t√©s a tudom√°nyban

Tudom√°nyos kiadv√°nyunk k√ľl√∂nsz√°ma

12 oldal

 

A fitog√©n szak√©rtelem bŇĎv√≠t√©se:
- Jan Dirk v. d. Klis, baromfifaj-vezetŇĎ

- Ester Vinyeta, sert√©sfaj-vezetŇĎ

- Thierry Aubert, k√©rŇĎdzŇĎk faj-vezetŇĎ.

 

Tudom√°nyos ismeretbŇĎv√≠t√©s - H√°romszoros√°ra bŇĎv√ľlt a fitog√©n szak√©rtelem (2013)

A Delacon a fenntarthat√≥s√°gra k√ľl√∂n√∂s tekintettel gy√°rtott fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok fejleszt√©s√©nek √ļtt√∂rŇĎjek√©nt az intelligens n√∂v√©nyi alap√ļ √°llati teljes√≠tm√©nyfokoz√≥k vil√°gszerte ismert vezetŇĎ m√°rk√°j√°v√° v√°lt. Ebben a jegyzetben a Delacon bemutatja √Ėnnek a "Species Leader" csapat√°t, amely vezetŇĎ szerepet v√°llal √©s kiv√°l√≥ technikai szolg√°ltat√°st ny√ļjt a fitog√©n term√©keinkkel kapcsolatban. Olvassa el gondolataikat a Delacon azon k√ľldet√©s√©rŇĎl, hogyan jav√≠ts√°k a term√©kek az √°llatok t√°pl√°lkoz√°si hat√©konys√°g√°t, eg√©szs√©g√©t √©s √©lelmiszerbiztons√°g√°t, mik√∂zben minimaliz√°lja a k√∂rnyezeti hat√°sokat.

EU regisztráció - takarmány-adalékanyagok

Kiadv√°ny

EU regisztráció - takarmány-adalékanyagok

Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 5. sz√°ma

8 oldal

Az √°llatteny√©szt√©sben alkalmazott takarm√°ny-adal√©kanyagok uni√≥s nyilv√°ntart√°sba v√©teli elj√°r√°sa, k√ľl√∂n√∂s tekintettel az elsŇĎ, √°llatteny√©szt√©sben alkalmazott term√©kre, amely megkapta ezt az elismer√©st.

Az uniós nyilvántartásba vétel kihívásának kezelése (2012)


A Delacon b√ľszke arra, hogy vil√°gszerte az elsŇĎ olyan fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok gy√°rt√≥ja, amelynek term√©k√©t az EU zootechnikai takarm√°ny-adal√©kanyagk√©nt enged√©lyezte. Ebben a kiadv√°nyban olvashat a sert√©stakarm√°nyoz√°sra sz√°nt Fresta¬ģ F-rŇĎl, amely az elsŇĎ olyan teljes√≠tm√©nyfokoz√≥ fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyag, amelyet zootechnikai takarm√°ny-adal√©kanyagk√©nt t√∂rzsk√∂nyveztek. A dosszi√© h√°tt√©rinform√°ci√≥kat ny√ļjt a takarm√°ny-adal√©kanyagokra vonatkoz√≥ jogi k√∂vetelm√©nyekrŇĎl √©s az uni√≥s szintŇĪ √©rt√©kel√©si folyamatr√≥l. Tov√°bb√° betekint√©st ny√ļjt a regisztr√°ci√≥ alapj√°t k√©pezŇĎ adatt√°rba. A kiadv√°nyban a Biostrong¬ģ 510 EC brojlercsirk√©k t√°panyag-em√©szthetŇĎs√©g√©re gyakorolt hat√°sair√≥l is tal√°l adatokat - ezek k√©pezik az alapj√°t egy m√°sik, a baromfitakarm√°nyoz√°sban haszn√°lt fitog√©n term√©k k√∂vetkezŇĎ zootechnikai t√∂rzsk√∂nyvez√©s√©nek.

Baromfi jólét

Kiadv√°ny

Baromfi jólét

Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 4. sz√°ma

16 oldal

 

Témák:
- Új EU szabályozás és fitogén anyagok

- Baromfitakarmányozás az állatjólét érdekében

- Pododermatitisz és hatása a brojlerek jólétére

Baromfi j√≥l√©t: Az √ļj szab√°lyoz√°si keretnek val√≥ megfelel√©s (2011)

Az elm√ļlt √©vtizedekben a baromfi j√≥l√©te jelentŇĎs figyelmet kapott. Ennek k√∂vetkezt√©ben az Eur√≥pai Uni√≥ sz√°mos rendeletet adott ki a tart√°si k√∂r√ľlm√©nyekre, valamint a takarm√°nyoz√°si, v√°g√°si √©s sz√°ll√≠t√°si gyakorlatra vonatkoz√≥an. Napjainkban az EU-n k√≠v√ľl sz√°mos orsz√°g k√∂veti ezeket a rendeleteket, √©s √ļj jogszab√°lyokat √©s szabv√°nyokat vezet be. Ebben a kiadv√°nyban megpr√≥b√°lunk betekint√©st ny√ļjtani az Eur√≥pai Uni√≥ brojler- √©s toj√≥ty√ļkok j√≥l√©t√©re vonatkoz√≥ jogi keretrendszer√©be. Milyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r a baromfitermelŇĎk sz√°m√°ra, ha szigor√ļbb j√≥l√©ti elŇĎ√≠r√°sokkal kell szemben√©zni√ľk? Mivel j√°rulhat hozz√° a takarm√°nyipar a baromfi j√≥l√©t√©nek jav√≠t√°s√°hoz, illetve hogyan seg√≠thet a gazd√°knak megfelelni az √ļj szab√°lyoz√°sok k√∂vetelm√©nyeinek?

Trendek a takarm√°nyoz√°sban

Kiadv√°ny
Trendek a takarm√°nyoz√°sban 
Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 3. sz√°ma
36 oldal

A témák között szerepel:
- Nagyobb hatékonyság a sertéstenyésztésben
- Az antibiotikumos n√∂veked√©sserkentŇĎk alternat√≠v√°i
- Jobb t√°panyag-em√©szthetŇĎs√©g

Trendek a takarm√°nyoz√°sban - Hol vannak a hat√°rok? (2010)Az

antibiotikumos n√∂veked√©sserkentŇĎk 2006-os uni√≥s betilt√°s√°t szem elŇĎtt tartva ez a dosszi√© t√∂bbek k√∂z√∂tt az alternat√≠v takarm√°nyoz√°si strat√©gi√°kkal foglalkozik, amelyeknek megold√°st kell ny√ļjtaniuk a b√©lmŇĪk√∂d√©s √©s a b√©l integrit√°s√°nak stabiliz√°l√°s√°ra. A 36 oldalon bel√ľl a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok √©s a t√°panyagok em√©szthetŇĎs√©g√©re gyakorolt kedvezŇĎ hat√°suk ker√ľl ismertet√©sre. A monogasztrikus √°llatok immun-t√°pl√°lkoz√°s√°nak √°ttekint√©se mellett egy konkr√©tabb cikk foglalkozik a baromfiteny√©szt√©s j√∂vŇĎbeli kih√≠v√°saival √©s fejleszt√©seivel, valamint azzal, hogy a t√°pl√°lkoz√°si t√©nyezŇĎk hogyan j√°rulnak hozz√° a brojlerek eg√©szs√©g√©hez. Amikor a takarm√°nyoz√°s hat√°rair√≥l van sz√≥, figyelembe kell venni az √°llatteny√©szt√©s k√∂rnyezetre gyakorolt hat√°s√°t. √ćgy inform√°ci√≥kat tal√°l az √°llatok sz√©nl√°bnyom√°nak kisz√°m√≠t√°s√°r√≥l, valamint az amm√≥niakibocs√°t√°s cs√∂kkent√©s√©re ir√°nyul√≥ megk√∂zel√≠t√©sekrŇĎl.

Hatékony táplálkozás

Kiadv√°ny
Eredményes táplálkozás
Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 2. sz√°ma
20 oldal

A témák között szerepelnek:
- A takarmányköltségek csökkentésének stratégiái
- Hogyan mŇĪk√∂dik a jobb t√°panyag-visszatart√°s?
- A fitogén takarmány-adalékanyagok táplálkozási értéke

Hatékony takarmányozás (2008)

A takarm√°nyk√∂lts√©gek cs√∂kkent√©se mindig nagy √©rdeklŇĎd√©sre tart sz√°mot.
Ez a kiadv√°ny √°ttekint√©st ad a jelenlegi nyersanyaghelyzetrŇĎl, amely az elm√ļlt √©vekben dr√°maian romlott. √ĖsszegyŇĪjt√∂tt√ľk tov√°bb√° a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok sz√°mos elŇĎny√©t, amelyek val√≥ban jelentŇĎsen hozz√°j√°rulhatnak a takarm√°nyk√∂lts√©gek tart√≥s cs√∂kkent√©s√©hez. Az elm√ļlt √©vekben a kutat√°s √©s fejleszt√©s a kor√°bbin√°l sokkal ink√°bb a n√∂v√©nyi eredetŇĪ hat√≥anyagok takarm√°nyban ny√ļjtott hat√°sm√≥dj√°ra koncentr√°lt. A k√∂vetkezŇĎkben
olyan megk√∂zel√≠t√©sekkel tal√°lkozhat, amelyekkel n√∂velhetŇĎ a j√∂vedelmezŇĎs√©g a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok haszn√°lat√°val, valamint a Delacon Performizer koncepci√≥j√°nak
magyarázatával, amely mind a gazdasági, mind az állattenyésztés-technikai teljesítményt optimalizálja.

Az ammónia dilemma

Dosszié

Az ammónia dilemma
Tudom√°nyos kiadv√°nyunk 1. sz√°ma
12 oldal

Témák:
- A mezŇĎgazdas√°g a felelŇĎs a kibocs√°t√°sok√©rt?
- Az amm√≥nia ak√°r 50%-kal t√∂rt√©nŇĎ cs√∂kkent√©se
- A természet, mint a "rendelkezésre álló legjobb technológia"

Az ammónia-dilemma (2007)

Az amm√≥nia-kibocs√°t√°s fŇĎ garanci√°ja a mezŇĎgazdas√°g. A k√∂rnyezetre gyakorolt negat√≠v hat√°sok mellett az amm√≥nia az √°llatok eg√©szs√©g√©re, j√≥l√©t√©re √©s teljes√≠tm√©ny√©re is hat√°ssal van. A takarm√°nyon kereszt√ľl felvett nitrog√©n mintegy 30 sz√°zal√©k√°t az √°llat teste hasznos√≠tja. A t√∂bbi az √ľr√ľl√©kkel √©s a vizelettel √ľr√ľl ki. Az √ľr√≠tett nitrog√©nt az √°llatok b√©lrendszer√©ben tal√°lhat√≥ bakt√©riumenzim, az ure√°zt sz√©n-dioxidra √©s k√°ros amm√≥ni√°ra bontja. A Delacon term√©keinek megk√∂zel√≠t√©se a t√°panyagok em√©szthetŇĎs√©g√©nek n√∂vel√©se √©s az ure√°z aktivit√°s√°nak minimaliz√°l√°sa term√©szetes anyagokkal. Az amm√≥ni√°r√≥l √©s a Delacon megk√∂zel√≠t√©s√©rŇĎl bŇĎvebben ebben a kiadv√°nyban olvashat.

Fehér könyv

Zootechnikai regisztr√°ci√≥: Bizony√≠tott hat√©konys√°g vs. v√©lt elŇĎny√∂k

Fehér könyv

- Zootechnikai regisztráció
- F√ľggetlen √©rt√©kel√©s
- Bizonyított hatékonyság

√Āllatteny√©szt√©s-technikai nyilv√°ntart√°sba v√©tel: a takarm√°nyipar egyre ink√°bb elfogadja a fitog√©n anyagokat az √°llatok teljes√≠tm√©ny√©nek jav√≠t√°sa √©rdek√©ben. Azonban m√©g mindig nincs elegendŇĎ ismeret √©s tapasztalat a hat√°smechanizmusukr√≥l √©s a kereskedelmi takarm√°nyokban val√≥ alkalmaz√°suk optim√°lis m√≥dj√°r√≥l, ez√©rt a fitog√©n anyagokat bizonyos szkepticizmussal lehet szeml√©lni. A piacon k√≠n√°lt fitog√©n term√©kek n√∂vekvŇĎ sz√°ma miatt egyre nehezebb megb√≠zhat√≥an megk√ľl√∂nb√∂ztetni a "marketing term√©keket" az √°llatteny√©szt√©st optimaliz√°l√≥ hat√©kony anyagokt√≥l. A "zootechnikai takarm√°ny-adal√©kanyagk√©nt" t√∂rt√©nŇĎ regisztr√°ci√≥ √©s az azt al√°t√°maszt√≥ f√ľggetlen tudom√°nyos √©rt√©kel√©s az EU hat√≥s√°gai √°ltal bizony√≠tja a term√©k teljes√≠tm√©ny√©t

Útmutató a fitogenetikához az AGP utáni korszakban

Fehér könyv

Útmutató a fitogenetikához az AGP utáni korszakban

- Mik azok a fitogén takarmány-adalékanyagok?
- A fitog√©nek elŇĎnyei a takarm√°nyoz√°si programban
- A fitogének mint megoldás mind a hagyományos, mind az antibiotikummentes állományok esetében
- A fogyaszt√≥k nagyfok√ļ bizalma √©s elfogad√°sa a fitog√©nekkel szemben.

Útmutató a fitogenetikához az AGP utáni korszakban
Az√≥ta, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ban 2006-ban betiltott√°k az antibiotikumos n√∂veked√©sserkentŇĎket, a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok egyre nagyobb teret h√≥d√≠tanak a glob√°lis √°llatteny√©szt√©sben. Az Egyes√ľlt √Āllamok 2017-ben betiltotta az orvosilag fontos antibiotikumok szubter√°pi√°s c√©l√ļ, n√∂veked√©si teljes√≠tm√©nyt elŇĎseg√≠tŇĎ haszn√°lat√°t, √©s n√©h√°ny √°zsiai orsz√°g, p√©ld√°ul D√©l-Korea √©s Indon√©zia is megtette ugyan ezt. Ahogy a takarm√°ny-adal√©kanyagok egyre nagyobb figyelmet kapnak a tud√≥sok, a t√°pl√°lkoz√°studom√°nyi szakemberek, a takarm√°nygy√°rt√≥k √©s a termelŇĎk k√∂r√©ben, a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok holisztikus √©s sz√©les spektrum√ļ hat√©konys√°guk miatt egyre ink√°bb reflektorf√©nybe ker√ľlnek. A fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok k√ľl√∂n√∂sen a teljes√≠tm√©nyre, a fenntarthat√≥s√°gra, a takarm√°ny- √©s √©lelmiszerbiztons√°gra gyakorolt hat√°s√°ban √≥ri√°si potenci√°l rejlik.