
A fitogének kapszulázása
Innováció a gyártási folyamat minden részében
A Delacon-nál az innováció nem áll meg a magas szintű fitogén takarmány-adalékanyagok gyártása után. Kötelességünknek tekintjük az élettani folyamatok ellenőrzött serkentését a bélrendszeri emésztés legjobb támogatása érdekében: nem csupán a hatékony hatóanyagok kifinomult formulázása révén, hanem termékeink hatékony keretrendszerének kialakításával is.
Ezért saját Kutatás-Fejlesztési Csapatunk biztosítja a legmodernebb technológiák folyamatos értékelését, hogy a szabadalmaztatott módszerek beépülhessenek termékeinkbe. Ez alól a mikrokapszulázási eljárás sem kivétel.
Mit jelent a "mikrokapszulázás" és mire miért van rá szükség?
A mikrokapszulázás célja a célanyag immobilizálása és izolálása. Előnyei pedig sokrétűek: A mikrokapszulázás megvédi az anyagot az oxidációtól vagy más bomlási folyamatoktól. Másrészt az anyag felszabadulása szabályozható, ami lehetővé teszi a kívánt célponton való aktivitást.
Mikrokapszulázás - jó, ha van, vagy kötelező?
Mindenképpen kötelező elem! Fitogén takarmány-adalékanyagaink főként illóolajokból, szaponinokból, csípős és keserű anyagokból állnak. Különösen az illóolajok erősen illékony anyagok, melyek mindenki számára ismertek, aki alkalmazza aromatizáló hatásukat a mindennapokban, a konyhában, avagy a lakása levegőjének felfrissítésére. A fitogén takarmány-adalékanyagok állati takarmányozásban történő alkalmazásakor döntő fontosságú, hogy ezek az illékony anyagok ne párologjanak el a beadás előtt a tárolás során, hanem az állatok gyomor-bélrendszerébe kerüljenek. Az állati takarmányban történő kapszulázási folyamat lehetővé teszi az aktív hatóanyagok gyomor-bél traktusba történő felszabadulásának szabályozását.
“A megfelelő mikrokapszulázási folyamatot a kiváló minőségű fitogén takarmány-adalékanyagok alapfeltételének kell tekinteni, és mely segít megvédeni azokat az inaktívvá válástól.“
Védelem a gyártási folyamatok során
A mikrokapszulázott takarmány-adalékanyagok jobban védettek a takarmánygyártási folyamatokban, például a keverés és a raklapozás stb. során fellépő külső hatások ellen. A gőz és a hő drasztikusan felgyorsítaná a párolgási veszteségeket. Itt a kapszulázás megakadályozhatja az illékony és hőérzékeny anyagok veszteségeit. A takarmányfeldolgozás során alkalmazott védelemnél nem kevésbé fontos a hatóanyagok stabilizálása a takarmány tárolása során. A növényi hatóanyagok védelmet kapnak az oxidációval és a nem kívánt reakciókkal szemben. A mikrokapszulázás tehát javítja a takarmány-adalékanyagok tárolási stabilitását.
Célzott hatás az állatban
Az illékony növényi anyagok a takarmányfelvétel csökkenéséhez vezethetnek, ha az állat nem szereti az ízét. Ez különösen fontos az érzékeny állatok, például a malacok és a borjak esetében. A mikrokapszulázás elfedi az ízeket, és ezáltal javítja az erős szagú és ízű növényi hatóanyagokat tartalmazó takarmányok elfogadottságát.
Természetesen a mikrokapszulázásnak van még egy előnye: lehetővé teszi az anyag ellenőrzött felszabadulását az állat gyomor-bélrendszerében. Ez azt jelenti, hogy a hatóanyag csak ott hat, ahol kell.
A mikrokapszulázás előnyei
- Az illékony anyagok védettsége az idő előtti elpárolgástól és a tárolási idő meghosszabbodásától
- a hatóanyagok védelme az oxidáció ellen és a takarmányfeldolgozás során
- A hatóanyagok felszabadulásának ellenőrzése a célállatok gyomor-bélrendszerében
- A takarmány elfogadottságának javítása a rendkívüli erős ízek elfedésével
A mikrokapszulázás különböző módszerei
A célanyag jellemzőinek és az alkalmazási területnek megfelelően különböző fizikai és kémiai eljárások léteznek, amelyek bizonyos előnyökkel és hátrányokkal járnak.
Íme egy rövid válogatás: Az egyik legismertebb ipari mikrokapszulázási technikát "serpenyőbevonatként" emlegetik, ahol is a kis részecskéket egy serpenyőben vagy más eszközben forgatják, miközben a bevonóanyagot lassan felhordják. Egy másik, az illóolajok kapszulázására használt módszer az, hogy homogén módon hidratált zsírsavakba keverik őket, és az emulzió lehűtésekor ezeket az illóolajokat csapdába ejtik. Alternatív megoldásként a hatóanyag mikrokapszulázása történhet "permetszárítással" és "fluidizált ágyon", amikor polimeroldatban szuszpendálva és forró levegőben permetezve gömb alakú részecskéket képeznek.
Mi a mikrokapszulázás eredménye?
A mikrokapszulázási technikák végeredménye a mindössze 100-200 mikron méretű, kis gömb alakú részecskék. Az úgynevezett mikrokapszulák a célanyagot egy más anyagból készült folyamatos bevonatba ágyazva tartalmazzák. A külső bevonat nem feltétlenül egy membránból vagy egy különálló héjból áll, hanem a célanyag szilárd mátrixban való diszperziója is lehetőség arra, hogy egy anyagot sikeresen beburkoljanak egy másik anyaggal.
Mikrokapszulázás - összetett, de fontos
A mikrokapszulázás fontos eljárás a növényi hatóanyagok kedvezőtlen és lebontó hatásoktól való védelmére. A kapszulázási eljárás lehetővé teszi a szabályozott és célzott felszabadulást, így teremtve eszközt a fitogén takarmány-adalékanyagok bejuttatásakor.
A fitogén takarmány-adalékanyagok előállítása szempontjából a megfelelő kapszulázási technikák megválasztása döntő fontosságú: egyrészt a nem megfelelő kapszulázás az állati takarmányban nem akadályozza meg a hatóanyagok elpárolgását vagy lebomlását, másrészt a hatóanyagok nem szabadulnak fel a gyomor-bélrendszerben, ha túl hatékonyan kapszulázzák őket.