© Delacon: Kapszulázás az állati takarmányban

A fitogének kapszulázása

A mikrokapszul√°z√°s elŇĎnyei a takarm√°nyoz√°sban

Innováció a gyártási folyamat minden részében

A Delacon-n√°l az innov√°ci√≥ nem √°ll meg a magas szintŇĪ fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok gy√°rt√°sa ut√°n. K√∂teless√©g√ľnknek tekintj√ľk az √©lettani folyamatok ellenŇĎrz√∂tt serkent√©s√©t a b√©lrendszeri em√©szt√©s legjobb t√°mogat√°sa √©rdek√©ben: nem csup√°n a hat√©kony hat√≥anyagok kifinomult formul√°z√°sa r√©v√©n, hanem term√©keink hat√©kony keretrendszer√©nek kialak√≠t√°s√°val is.

Ez√©rt saj√°t Kutat√°s-Fejleszt√©si Csapatunk biztos√≠tja a legmodernebb technol√≥gi√°k folyamatos √©rt√©kel√©s√©t, hogy a szabadalmaztatott m√≥dszerek be√©p√ľlhessenek term√©keinkbe. Ez al√≥l a mikrokapszul√°z√°si elj√°r√°s sem kiv√©tel.

Mit jelent a "mikrokapszul√°z√°s" √©s mire mi√©rt van r√° sz√ľks√©g?

A mikrokapszul√°z√°s c√©lja a c√©lanyag immobiliz√°l√°sa √©s izol√°l√°sa. ElŇĎnyei pedig sokr√©tŇĪek: A mikrokapszul√°z√°s megv√©di az anyagot az oxid√°ci√≥t√≥l vagy m√°s boml√°si folyamatokt√≥l. M√°sr√©szt az anyag felszabadul√°sa szab√°lyozhat√≥, ami lehetŇĎv√© teszi a k√≠v√°nt c√©lponton val√≥ aktivit√°st.

Mikrokapszul√°z√°s - j√≥, ha van, vagy k√∂telezŇĎ?

Mindenk√©ppen k√∂telezŇĎ elem! Fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagaink fŇĎk√©nt ill√≥olajokb√≥l, szaponinokb√≥l, cs√≠pŇĎs √©s keserŇĪ anyagokb√≥l √°llnak. K√ľl√∂n√∂sen az ill√≥olajok erŇĎsen ill√©kony anyagok, melyek mindenki sz√°m√°ra ismertek, aki alkalmazza aromatiz√°l√≥ hat√°sukat a mindennapokban, a konyh√°ban, avagy a lak√°sa levegŇĎj√©nek felfriss√≠t√©s√©re. A fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok √°llati takarm√°nyoz√°sban t√∂rt√©nŇĎ alkalmaz√°sakor d√∂ntŇĎ fontoss√°g√ļ, hogy ezek az ill√©kony anyagok ne p√°rologjanak el a bead√°s elŇĎtt a t√°rol√°s sor√°n, hanem az √°llatok gyomor-b√©lrendszer√©be ker√ľljenek. Az √°llati takarm√°nyban t√∂rt√©nŇĎ kapszul√°z√°si folyamat lehetŇĎv√© teszi az akt√≠v hat√≥anyagok gyomor-b√©l traktusba t√∂rt√©nŇĎ felszabadul√°s√°nak szab√°lyoz√°s√°t.

‚ÄúA megfelelŇĎ mikrokapszul√°z√°si folyamatot a kiv√°l√≥ minŇĎs√©gŇĪ fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok alapfelt√©tel√©nek kell tekinteni, √©s mely seg√≠t megv√©deni azokat az inakt√≠vv√° v√°l√°st√≥l.‚Äú

Mikrokapszul√°z√°s a takarm√°nyiparban

Védelem a gyártási folyamatok során

A mikrokapszul√°zott takarm√°ny-adal√©kanyagok jobban v√©dettek a takarm√°nygy√°rt√°si folyamatokban, p√©ld√°ul a kever√©s √©s a raklapoz√°s stb. sor√°n fell√©pŇĎ k√ľlsŇĎ hat√°sok ellen. A gŇĎz √©s a hŇĎ drasztikusan felgyors√≠tan√° a p√°rolg√°si vesztes√©geket. Itt a kapszul√°z√°s megakad√°lyozhatja az ill√©kony √©s hŇĎ√©rz√©keny anyagok vesztes√©geit. A takarm√°nyfeldolgoz√°s sor√°n alkalmazott v√©delemn√©l nem kev√©sb√© fontos a hat√≥anyagok stabiliz√°l√°sa a takarm√°ny t√°rol√°sa sor√°n. A n√∂v√©nyi hat√≥anyagok v√©delmet kapnak az oxid√°ci√≥val √©s a nem k√≠v√°nt reakci√≥kkal szemben. A mikrokapszul√°z√°s teh√°t jav√≠tja a takarm√°ny-adal√©kanyagok t√°rol√°si stabilit√°s√°t.

Célzott hatás az állatban

Az ill√©kony n√∂v√©nyi anyagok a takarm√°nyfelv√©tel cs√∂kken√©s√©hez vezethetnek, ha az √°llat nem szereti az √≠z√©t. Ez k√ľl√∂n√∂sen fontos az √©rz√©keny √°llatok, p√©ld√°ul a malacok √©s a borjak eset√©ben. A mikrokapszul√°z√°s elfedi az √≠zeket, √©s ez√°ltal jav√≠tja az erŇĎs szag√ļ √©s √≠zŇĪ n√∂v√©nyi hat√≥anyagokat tartalmaz√≥ takarm√°nyok elfogadotts√°g√°t.

Term√©szetesen a mikrokapszul√°z√°snak van m√©g egy elŇĎnye: lehetŇĎv√© teszi az anyag ellenŇĎrz√∂tt felszabadul√°s√°t az √°llat gyomor-b√©lrendszer√©ben. Ez azt jelenti, hogy a hat√≥anyag csak ott hat, ahol kell.

A mikrokapszul√°z√°s elŇĎnyei

  • Az ill√©kony anyagok v√©detts√©ge az idŇĎ elŇĎtti elp√°rolg√°st√≥l √©s a t√°rol√°si idŇĎ meghosszabbod√°s√°t√≥l
  • a hat√≥anyagok v√©delme az oxid√°ci√≥ ellen √©s a takarm√°nyfeldolgoz√°s sor√°n
  • A hat√≥anyagok felszabadul√°s√°nak ellenŇĎrz√©se a c√©l√°llatok gyomor-b√©lrendszer√©ben
  • A takarm√°ny elfogadotts√°g√°nak jav√≠t√°sa a rendk√≠v√ľli erŇĎs √≠zek elfed√©s√©vel

A mikrokapszul√°z√°s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ m√≥dszerei

A c√©lanyag jellemzŇĎinek √©s az alkalmaz√°si ter√ľletnek megfelelŇĎen k√ľl√∂nb√∂zŇĎ fizikai √©s k√©miai elj√°r√°sok l√©teznek, amelyek bizonyos elŇĎny√∂kkel √©s h√°tr√°nyokkal j√°rnak.

 

√ćme egy r√∂vid v√°logat√°s: Az egyik legismertebb ipari mikrokapszul√°z√°si technik√°t "serpenyŇĎbevonatk√©nt" emlegetik, ahol is a kis r√©szecsk√©ket egy serpenyŇĎben vagy m√°s eszk√∂zben forgatj√°k, mik√∂zben a bevon√≥anyagot lassan felhordj√°k. Egy m√°sik, az ill√≥olajok kapszul√°z√°s√°ra haszn√°lt m√≥dszer az, hogy homog√©n m√≥don hidrat√°lt zs√≠rsavakba keverik ŇĎket, √©s az emulzi√≥ lehŇĪt√©sekor ezeket az ill√≥olajokat csapd√°ba ejtik. Alternat√≠v megold√°sk√©nt a hat√≥anyag mikrokapszul√°z√°sa t√∂rt√©nhet "permetsz√°r√≠t√°ssal" √©s "fluidiz√°lt √°gyon", amikor polimeroldatban szuszpend√°lva √©s forr√≥ levegŇĎben permetezve g√∂mb alak√ļ r√©szecsk√©ket k√©peznek.

Mi a mikrokapszulázás eredménye?

A mikrokapszul√°z√°si technik√°k v√©geredm√©nye a mind√∂ssze 100-200 mikron m√©retŇĪ, kis g√∂mb alak√ļ r√©szecsk√©k. Az √ļgynevezett mikrokapszul√°k a c√©lanyagot egy m√°s anyagb√≥l k√©sz√ľlt folyamatos bevonatba √°gyazva tartalmazz√°k. A k√ľlsŇĎ bevonat nem felt√©tlen√ľl egy membr√°nb√≥l vagy egy k√ľl√∂n√°ll√≥ h√©jb√≥l √°ll, hanem a c√©lanyag szil√°rd m√°trixban val√≥ diszperzi√≥ja is lehetŇĎs√©g arra, hogy egy anyagot sikeresen beburkoljanak egy m√°sik anyaggal.

Mikrokapszulázás - összetett, de fontos

A mikrokapszul√°z√°s fontos elj√°r√°s a n√∂v√©nyi hat√≥anyagok kedvezŇĎtlen √©s lebont√≥ hat√°sokt√≥l val√≥ v√©delm√©re. A kapszul√°z√°si elj√°r√°s lehetŇĎv√© teszi a szab√°lyozott √©s c√©lzott felszabadul√°st, √≠gy teremtve eszk√∂zt a fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok bejuttat√°sakor.


A fitog√©n takarm√°ny-adal√©kanyagok elŇĎ√°ll√≠t√°sa szempontj√°b√≥l a megfelelŇĎ kapszul√°z√°si technik√°k megv√°laszt√°sa d√∂ntŇĎ fontoss√°g√ļ: egyr√©szt a nem megfelelŇĎ kapszul√°z√°s az √°llati takarm√°nyban nem akad√°lyozza meg a hat√≥anyagok elp√°rolg√°s√°t vagy leboml√°s√°t, m√°sr√©szt a hat√≥anyagok nem szabadulnak fel a gyomor-b√©lrendszerben, ha t√ļl hat√©konyan kapszul√°zz√°k ŇĎket.